Břehule, rosničky, čolci i samotářské včely nachází útočiště v bývalé pískovně u Plané nad Lužnicí

16. duben 2024 08:30

Studenti pomáhají s obnovou tůní a mokřadů u Plané nad Lužnicí na Táborsku. Nové biotopy vznikají na místech, kde se ještě nedávno těžil písek. Útočiště tam najdou obojživelníci, vážky i řada dalších bezobratlých živočichů.

„Dostali jsme za úkol vyndat klacky z břehů pískovny. Jde to výborně, v botách mám písek, ale jinak dobré,“ usmívá se studentka třetího ročníku střední zemědělské školy v Táboře Hanka Rodrová.

Většinu území bývalé pískovny čeká zalesnění. Rekultivace ale zároveň po dohodě s vlastníky pozemků podle Filipa Šťovíčka z Ochrany fauny Hrachov počítá i se zachováním mokřadů a tůní.

„V České republice je spousta pískoven, které se rekultivují, nebo je rekultivace čeká a bylo by dobré co největší území ponechat přirozené obnově a ne vždy trvat na zalesnění většinou borovými lesy. Ty totiž pro biodiverzitu nejsou vůbec dobré, v borových lesích se nenachází ani zlomek živočichů a organismů jako v tůních,“ vysvětluje.

Mokřady v bývalé pískovně u Plané nad Lužnicí budou podle specialistky na biodiverzitu ze společnosti Českomoravský štěrk Kamily Botkové celkově zaujímat plochu tří hektarů. „Máme odsud velmi zajímavé biologické průzkumy. Našlo se zde hodně druhů, tak jsme mokřady ponechali,“ říká.

Čtěte také

„Mokřady samozřejmě zarůstají nálety borovice, vrb, orobincem, proto dneska probíhá zásah, kdy nám studenti z táborské střední školy pomáhají ten nálet zlikvidovat, odtahat. Tím se opět uvolní holé písčiny a tůně a mokřad zůstane zajímavý i pro ochranu přírody, pro vzácné druhy,“ dodává.

Na místě žijí například skokani, rosničky, čolci, potápníci nebo zástupci různorodého hmyzu. „Je tady spousta samotářských včel, druhů hmyzu, které potřebují právě ty písčiny. A to, jak tudy chodíme a rozvrtáváme to a kopeme do toho, je výborné, protože obnažujeme písek a hmyz tu už za chvilku zase začne létat a hledat si skulinky, kam se zavrtat a rozmnožit se,“ popisuje Kamila Botková.

V pískovně každoročně hnízdí i čtyři stovky párů břehulí říčních, které si v písčitých svazích dokáží vyhloubit až dvoumetrové nory.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související