Břetislav Tureček: Íránské wikiúniky

10. prosinec 2010

Kdo se rád probírá diplomatickými depešemi Američanů a tajnými zprávami CIA, vůbec nemusel čekat na práci serveru wikileaks. V Teheránu se dají tyto dokumenty snadno sehnat už tři desetiletí, vycházejí v brožovaném vydání a stojí pár korun. Ačkoli popisují dávnou minulost, jejich souvislost z dnešními událostmi je fascinující.

Když v listopadu 1979 radikální studenti přepadli americkou ambasádu v Teheránu, zmocnili se nejen desítek rukojmích, ale také pytlů se skartovanými depešemi. Íránské vedení pak zaměstnalo stovky lidí, kteří proužky papíru pečlivě roztřídili a poskládali k sobě.

Teherán tak získal skvělou představu a důkaz o tom, jaké pikle kula americká ambasáda za svrženého šáhova režimu. A potvrdilo se také, že Američané naprosto netušili, že situace v íránské společnosti zraje k revoluci, která tehdy otřásla celým širokým okolím.

Podobnou směsku trefných postřehů i naprostého tápání obsahují i dokumenty, které o Íránu zveřejnil Wikileaks. Tak třeba z jedné depeše se dozvídáme, že loňské prezidentské volby byly samozřejmě zmanipulované, a že ve skutečnosti vyhrála opozice a nikoli uzurpátor moci Ahmadínežád. Jiný dokument ale uznává, že staronový prezident nejspíš opravdu vyhrál, bez ohledu na předpokládané volební manipulace.

Wikileaks tedy doložily, že Západ ohledně nevyzpytatelných Íránců netápal jen v minulém století, ale že nemá příliš jasno ani teď. K tomu je nutné připočíst různé interpretace - respektive, že si z wikileaks může každý vyzobat, co se mu zrovna hodí.

Takže jsme hodně slyšeli, jak íránský prezident dostal facku od vrchního velitele revolučních gard. Věnovali jsme také velkou pozornost svědectvím o tom, jaké obavy a zášť vyvolává Írán s jadernými ambicemi u řady Západem podporovaných arabských vůdců a diktátorů.

Nikde jsme se ale nedozvěděli, že tuto nevraživost pociťovali vůči Íránu už za Američany podporovaného šáha. A příliš nezaujaly ani zprávy, jak tyto takzvaně umírněné arabské režimy pošlapávají lidská práva a navíc přivírají oči nad financováním protizápadních povstalců i teroristů.

Depeše vyvěšené na serverech napojených wikileaks jsou skvělé čtení pro každého, koho zajímá Blízký východ. Dělat z nich závěry ale rozhodně nejde. Vždyť už jen v případě íránské složky se bezpochyby našel každý. Jak zastánci pozorné šachové partie ze záludnými Peršany, tak ti, kdo by Írán nejraději už dávno rozbombardovali.

Autor je blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu

Spustit audio