Břetislav Tureček: Transparenty v šatníku

23. červenec 2010

Nejnovější zpráva o zákazu muslimského závoje přes obličej přišla ze Sýrie. Ministr vyššího školství tam zakázal nošení takzvaných nikábů na všech univerzitách. Důvodem prý byly obavy některých rodičů ale i politiků, že přibývající počet zahalených žen ukazuje na rostoucí vliv náboženských radikálů.

V převážně arabské a převážně muslimské Sýrii byly u moci sekulární režimy vlastně už od jejího vzniku. A opozice poukazující na totalitní podstatu vlády z náboženských pozic byla vždy velkým nebezpečím – zvlášť když některé její součásti neváhaly sáhnout ani po zbrani.

Rychlé soudy na adresu muslimských radikálů ale mohou znít hodně pokrytecky. Každý přeci ví, že třeba u zrodu povstaleckých skupin v Afghánistánu byli ve své době Američané. A také v té Sýrii je to trochu složitější – nejsilnější tam islamisté byli v 80. letech, kdy se těšili mimořádné finanční i materiální přízni sousedního Iráku. Sekulární irácký diktátor Saddám Husajn měl totiž nevyřízené účty se sekulárním režimem v Damašku.

Pro černobílé výklady politického islámu tedy není moc prostoru. To ale nic nemění na skutečnosti, že obavy z fundamentalistů už jsou tak velké, že sahají až do šatníků. Nejen ve Francii a v Belgii, ale také ve zmíněné Sýrii, i třeba v Egyptě! Prestižní náboženská univerzita al-Azhar tam sice nepřijímá křesťany, zároveň ale brojí proti nikábům u svých muslimských studentek.

Také v Egyptě je u moci ne zrovna demokratický sekulární režim. A tak se dostáváme k zajímavému paradoxu. Vládci, které svírá strach z islamistů, se bojí i zahalených žen. A naproti tomu režimy, které na politickém islámu stavějí, jako třeba v Íránu, vyhlašují tažení proti ženám nezahaleným.

Možná by děvčata v Íránu měla mít právo oblékat se do čeho chtějí – i kdyby jim měly být inspirací jen takzvaně pokleslé západní časopisy. A zrovna tak by muslimky žijící v Evropě nebo v té Sýrii mohly mít právo oblékat se podle svého gusta a zvyklostí.

Zdá se ale, že muslimské rebelky i nositelky konzervativních hodnot mají prostě v dnešní době smůlu. Oblečení totiž může být i protivládním transparentem.

Autor je blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu

Spustit audio