Buď Izrael opět obnoví svou okupaci Gazy, nebo si Palestinci povládnou sami, domnívá se novinář Szántó

22. leden 2024

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je nejen v hlubokém systémovém sporu s americkým prezidentem Bidenem, napětí je v jeho vládě a v rozepři je i se členem vlastního válečného kabinetu. Gadi Eisenkot, kterého syn byl v Gaze zabit, prohlásil, že kdo mluví o absolutní porážce Hamásu, neříká pravdu. „Netanjahu bude bojovat do poslední chvíle,“ domnívá se Jakub Szántó, novinář, spisovatel a bývalý blízkovýchodní zpravodaj České televize.

Netanjahu je podle Szántó aktivní sedmdesátník a nejtěžší váha izraelské politiky.

Čtěte také

„Pokud si představíme izraelskou politiku, je to velký bazén plný žraloků, ze kterého sám vzešel. Ví, že nejen v jeho partaji v Likudu, ale všude kolem čekají další žraloci, kteří by rádi usedli na jeho místo – objevuje se řada jmen, ale on bude bojovat do poslední chvíle,“ říká.

Izraelský premiér prý dokáže nedůvěru ostatních tzv. ustát. „Je to člověk, který se celý svůj politický život od 90. let prezentuje jako Mr. Security, který zajistí bezpečnost. Ukázalo se, že toho není schopen. Nejde jen o bezprostřední období velkého sporu uvnitř izraelské společnosti a politiky, o deset měsíců kolem justiční reformy, ale o dekády před tím. Je otázkou, kdy tíha chybného chápání Hamásu a jeho cílů plně dopadne na jeho bedra a bude nucen odejít,“ míní.

Čtěte také

„V tuto chvíli v Izraeli nevládne vláda, která vzešla z posledních nekonečných voleb, ale vláda, do jisté míry, národní jednoty. Jsou tam kooptovaní vysoce postavení členové opozičních stran, jako generál Eisenkot.“ 

„Ve vládě dochází k velice důležité situaci: silnému tření mezi ultrapravicovou koalicí a silnými figurami, které mají co mluvit i do vojenského vedení. Úsilím Eisenkota a dalších, je minimalizovat vliv členů dvou ultrapravicových, v zásadě extremistických a nacionalistických, stran, a to se jim daří,“ dodává.

Po sérii otřesných prohlášení o použití jaderných zbraní proti Gaze a vyhnání Palestinců z Gazy, je podle novináře v posledních dvou týdnech ticho.

Palestinský stát

Americký prezident Joe Biden Netanjahua tlačí k přijetí vize palestinského státu, ač je celý politický život proti. Výhodou takového státu by podle novináře mohla být naděje.

„V tuto chvíli vize izraelského vedení směřuje do velice krátkodobého horizontu: Je třeba vyhrát válku a zajistit bezpečnost,“ říká.

Čtěte také

„Mluvíme o zemi, která je dynamickou vojenskou mocností Blízkého východu, a přesto se 200 tisíc jejích občanů nemůže vrátit do svých domovů na severu a kolem Gazy. Protože jsou zničené a nadále ostřelované raketami extremisty z Gazy, případně z Libanonu,“ dodává.

„Buďto Izrael obnoví svou okupaci Gazy, a tedy bude zodpovědný za civilní život a bezpečnost 2,5 milionu lidí nepřátelské populace, která ho tam nechce – totéž bude do určité míry udržovat i na západním břehu –, nebo nastane jiné řešení, kdy si Palestinci povládnou, samozřejmě s pomocí světa, sami.“

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , vsvo

Související