Buddhisté slaví den parinirvány

8. únor 2010

Buddhisté v mnoha zemích si dnes připomínají takzvaný den parinirvány. Příznivci tohoto náboženství si připomínají úmrtí Buddhy. Oslavy jsou rozšířené zejména ve východní Asii a liší se místo od místa.

Parinirvána je pojem užívaný v buddhismu pro konečné vyvanutí, pro konečné dosažení nirvány. "Když Buddha zemřel, vstoupil do parinirvány. Nirvána je vlastně úplně mentální osvícení, nebo osvobození od mentálních nečistot mysli. A parinirvána je vlastně to, že po smrti bytost, která dosáhne nirvány, se znovu narodí, vymaní se z koloběhu života a smrti," přiblížil na Rádiu Česko ředitel pražského buddhistického centra Lotus Libor Šulák.

Den parinirvány má být podle buddhistické nauky připomenutím naší vlastní smrtelnosti a má také oslavovat již zemřelé. Oslavy mají nejčastěji podobu meditace a navštěvování chrámů, kde si lidé navzájem přinášejí dary.

"Dneska tento svátek oslavují lidé v Japonsku a v některých Mahájánových směrech, což jsou buddhistické školy, které vznikly po smrti Buddhy," upřesnil na Rádiu Česko Libor Šulák.

V původních buddhistických oblastech, tedy na dnešním území Barmy, Srí Lanky, Thajska, Kambodže a Laosu, se podle něj svátek slaví v květnový úplněk. "Kdy se podle zápisů Buddha narodil, dosáhl nejvyššího osvobození respektive svátosti a také zemřel. Je to jedem ze dvou největších buddhistických svátků," dodal.

Spustit audio