Buddhističtí mniši narušili turné novinářů v Číně

9. duben 2008

Asi 30 buddhistických mnichů dnes narušilo vládou zorganizovanou cestu novinářů v provincii Kan-su. Jde o druhou výpravu vybraných reportérů do oblastí obývaných Tibeťany, kde od vypuknutí protičínských protestů v polovině března platí zákaz vstupu pro novináře.

Mniši z kláštera Labrang, kterým se podařilo dostat ke skupině čínských a zahraničních novinářů, požadovali návrat dalajlamy do Tibetu a dodržování lidských práv. Protest, o kterém informovala i čínská vládní agentura Sinchua, trval asi 10 minut. Vládní úředníci poté přiměli zástupce médií, aby se vzdálili.

Právě mniši z kláštera Labrang, patřícího k nejdůležitějším buddhistickým svatostánkům, stáli v polovině března v čele čtyřtisícové demonstrace, kterou bezpečnostní jednotky rozehnaly. K podobnému incidentu při návštěvě novinářů došlo před dvěma týdny ve Lhase, kde vládou zorganizovaná cesta vybraných reportérů byla narušena mnichy z chrámu Džókchang. Peking tehdy slíbil, že nikdo z mnichů nebude potrestán.

Čína zadržela v souvislosti s protesty v Tibetu na tisíc lidí, na polovinu byl vydán zatykač

Násilný zásah čínských jednotek v Tibetu i sousedních provinciích vyvolal celosvětové protesty a demonstrace narušily i běh olympijské pochodně v Londýně i Paříži a očekávají se nyní i v San Franciscu. K přímému dialogu s dalajlamou Čínu vyzývají světoví politici včetně australského premiéra Kevina Ruuda, který jedná v Pekingu.

Čína chce proti demonstrantům zasáhnout co nejpřísněji a stejně se vyjádřily i soudy. Peking ale neuvedl, kolik dalších osob bylo zatčeno v sousedních provinciích, kde Tibeťané vyjadřovali nesouhlas se zásahem ve Lhase i s obviňováním dalajlamy, naposledy minulý týden v provincii S´-čchuan.

Čína z vyvolání protestů stále obviňuje dalajlamu, k jednání s ním ale naopak vyzývá i předseda australské vlády, který přiletěl na návštěvu Pekingu. Ruud také prohlásil, že v Tibetu jsou porušována lidská práva, což Čínu pobouřilo, a požadovala vysvětlení. Australská vláda ale na premiérově tvrzení trvá.

Největší protičínské povstání za posledních dvacet let vypuklo v Tibetu 10. března. Při násilnostech už zemřelo podle tibetské exilové vlády přes 150 lidí, Peking oficiálně přiznává 22 obětí.

Spustit audio