Bude mít NOVA klid?

9. říjen 2003

Zhruba jednu a půl miliardy korun za klid. Takto zjednodušeně by se dal na první pohled komentovat obchod, který uzavřela skupina PPF se společností CME. Předmětem obchodu byla zdánlivě bezcenná firma, jejíž majetek se pohybuje maximálně v řádu milionů. Přesto byla skupina PPF ochotna zaplatit mnohonásobně více. Pod zkratkou ČNTS se totiž skrývá bývalá servisní organizace televize Nova. Ta v prvních letech zajišťovala vysílání nejsledovanější televize v zemi.

Právě v ní se sbíhaly stovky milionů korun ročně, které tvořily na poměry mediálního trhu v České republice až neuvěřitelně vysoký zisk. Prostřednictvím ČNTS si zahraniční investor udržoval vliv na dění v televizi Nova a smlouvou o exkluzivitě si jistil svoji investici. Znamenalo to, že ČNTS měla výsadní právo zajišťovat vysílání komerční televize. Bez peněz zahraničního investora by totiž CET 21 jen těžko rozběhla vysílání, které přilákalo k obrazovkám miliony diváků a které z reklamních časů v této televizi udělalo velmi žádané zboží.

Právě exkluzivita pak zajišťovala, že většina zisku zůstávala v kapsách zahraničního investora. Samozřejmě až do okamžiku, kdy se Vladimír Železný rozhodl v roce 1999 společnost CME od těchto peněz odstřihnout. Nová Nova pokračovala ve vysílání s pomocí České produkční. Společnosti CME pak nezbylo nic jiného, než se vydat cestou řady soudních žalob a arbitráží. Spor trval od roku 1999 a mohl by se prakticky uzavřít až současným obchodem.

Během této doby padlo mnoho výroků. Pro kapsy daňového poplatníka nejdůležitější z nich se týkal tzv. Stockholmské arbitráže. Její verdikt zněl, že český stát nedokázal dostatečně ochránit investici do televize Nova a musel uhradit společnosti CME přes deset miliard korun. Dnes je naprosto zřejmé, že z daní placených občany tohoto státu. Dalším zajímavým sporem, který mohl výrazným způsobem ovlivnit dění kolem televize Nova, byl soud mezi ČNTS a držitelem licence na vysílán nejsledovanější komerční stanice v zemi, tedy společností CET 21. V srpnu roku 1999 byla u Krajského obchodního soudu podána žaloba, která chtěla, zjednodušeně řečeno, obnovit exkluzivitu spolupráce mezi ČNTS a CET 21 týkající se vysílání Novy.

Tedy, aby tato komerční televize dále musela používat výhradně služeb ČNTS. Tím by se zahraniční investor dostal zpět k penězům, které Nova vydělávala. Už v květnu roku 2000 uznal Krajský obchodní soud důvod žaloby. Koncem roku však Vrchní soud verdikt krajského zrušil. Následovalo dovolání, jehož výsledkem bylo nařízení nového projednání, tentokrát u městského soud. Ten naopak žalobu zamítnul. Vrchní soud také tentokrát verdikt zrušil a nařídil nové projednání u městského soudu.

K definitivnímu rozsudku soud už nedošel a patrně ani nedojde. Důvodem je zmiňovaný obchod, který uzavřela skupina PPF se společností CME. Tím, že od CME koupila ČNTS, získala PPF zároveň právo na všechny spory, které CME v souvislosti s Novou vede. Týká se to nejenom tohoto soudu, ale také arbitráže, ve které chtěla CME získat desítky miliard korun. Suma měla zhruba odpovídat zisku, který by ČNTS vyprodukovala, pokud by i nadále byla exkluzivní servisní organizací Novy až do vypršení platnosti licence v roce 2017.

Pokud by CME s tímto požadavkem uspěla, bylo by otázkou, kolik by vlastně inkasovala. Placení miliard korun by totiž dovedlo Novu ke krachu. Otázkou právního sporu by bylo, zda součástí konkurzní podstaty by byla rovněž licence na vysílání, ke které by se tak CME dostala, nebo zda by byla CET 21 odebrána a vyhlášeno nové výběrové řízení. Také tato arbitráž by už Nově hrozit nemusela. Podmiňovací způsob je na místě. Záležet totiž bude na strategii PPF. Té se napoprvé nepodařilo ovládnout Novu.

Další vývoj však ukazuje, že PPF rozehrála dobře promyšlenou šachovou partii a že její protivníci nejsou na tahy PPF schopni včas a účinně reagovat. Takže PPF momentálně má v rukou všechny trumfy. Podařilo se jí z televize odstranit Vladimíra Železného a získat do svých rukou všechna možná rizika, která by mohla budoucnost Novy ohrozit. Lze očekávat, že se nespokojí s dělením se o zisk se společností MEF Holding a nyní přijde pokus o její vytěsnění. Třeba pomocí nátlaku, kterým by mohla být hrozba pokračující arbitráže a placení miliard. Při ní by došlo k poněkud kuriózní situaci.

Novu by žaloval její spoluvlastník. Koupí ČNTS na to má nárok. Pokud by uspěl, putovaly by vysouzené peníze do jeho kapsy. A podstatná část z nich by pocházela od Šmejcova MEF Holdingu. Což by pro Šmejcovo impérium mohla být smrtelná rána. Zkrátka vše nasvědčuje tomu, že PPF se opět podařil dobrý obchod, který případným prodejem Novy může ještě vylepšit.

Také CME se nakonec dostala k miliardám, s kterými patrně před několika lety už nepočítala. Takže jediným, kdo kvůli Nově zapláče, budou daňoví poplatníci. Ti mají jistotu, že na její provoz přispěli miliardami korun. Přitom stačilo, aby státní úředníci a politici včas zabránili divokému odstřižení servisní organizace od televize Nova a tím i odstavení zahraničního investora.

Spustit audio