Bude se kaplička stěhovat dál od přivaděče? V Horních Ředicích rozhodnou v prosinci

3. listopad 2023 11:42

Pardubický kraj by mohl přispět půl milionem na přestěhování ohrožené kapličky v Horních Ředicích. Památku dělí jen pár metrů od nově postavené přeložky silnice I/36 mezi Časy a Holicemi a je špatně přístupná. Už teď je ale jasné, že případná krajská dotace nepokryje veškeré vyčíslené náklady na přesun a navíc není jisté, jestli na doplacení zbytku kývnou zastupitelé Horních Ředic. Silničáři kapličku stěhovat odmítli.

Nezávislý starosta Horních Ředic Jiří Kosel vstřícný krok kraje uvítal, protože obec by sama stěhování kapličky finančně nezvládla. Odhadované náklady se podle něj v tuto chvíli pohybují kolem 900 tisíc korun. Pokud by většinu zaplatil kraj, zbytek, až 400 tisíc, by musela doplácet obec z vlastního rozpočtu. I to je ale podle Kosla pořád velká suma peněz a není jisté, jestli pro ni zvednou ruku obecní zastupitelé.

Překvapená obec

„V současné době to je pro obec velký výdaj, protože my máme určité plány, v rozpočtu jsme s tím vůbec nepočítali, byli jsme z let minulých přesvědčeni o tom, že ŘSD se k tomu postaví úplně jiným způsobem, než to nakonec vyznělo,“ řekl starosta.

Osud kapličky tak zůstává nejistý. O tom, jestli obec přispěje na její přesun, budou zastupitelé rozhodovat v prosinci.

Kaplička u přivaděče k dálnici D35 u Horních Ředic

Silnice stavbu nezasáhla

Silničáři ji přestěhovat nechtěli, protože netvořila překážku při stavbě přeložky silnice č. 36, kterou mezi Časy a Holicemi zprovoznili tento týden. „Nejednalo se o provozní škodu, to znamená, pokud tím obchvatem nezasáhnete objekty napřímo, tak to není provozní škoda a není to naše záležitost, abychom do toho mohli investovat finanční prostředky. Já jsem rád, že došlo k dohodě s krajem, který to vyřeší,“ dodal generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Obec chce památku přesunout k pomníku padlých pruských vojáků, křížek stojí pod čtyřmi lípami v polích a kaplička z roku 1836 by v tomto místě měla být lépe přístupná pro lidi, než je teď. Pokud vše půjde hladce, obec dostane krajskou dotaci a zbytek nákladů doplatí ze svého, mohla by odborná firma památku stěhovat příští rok na jaře.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související