Buďte Veselí. Výtvarník Daniel Kyncl zdobí hravými malbami jihočeská nádraží

28. červenec 2023 08:33

Domy jako malířské plátno. Velkoformátové nástěnné malby neboli muraly zkrášlují česká města. Patří mezi ně i jihočeská Soběslav a blízké Veselí nad Lužnicí. Lidé se tam s mural artem setkají na zdech vlakových a autobusových nádraží.

„Super. Já jsem to viděl, když jsem jel okolo, a říkal jsem si, že je to paráda,“ chválí Dušan Hudlík, který si fotí monumentální nástěnné malby v prostoru dopravního terminálu ve Veselí nad Lužnicí.

Jejich autorem je českobudějovický výtvarník Daniel Kyncl. Na stěnách rozehrál vtipnou výtvarnou hru odvozenou z názvu města, které dominuje velký nápis Buďte Veselí.

Nový dopravní terminál ve Veselí nad Lužnicí

„Tady je motiv města, pohled na město, který je jakoby oddalován, takže je na zdi nejprve vidět planeta, pak je to přiblížené až přímo do města. Na druhém nástupišti máme takový obývák, který je vytapetován speciálním válečkem, je tu křeslo, krb a dá se tady jakoby posedět,“ popisuje své dílo Daniel Kyncl.

Návštěvníci města se díky malbám můžou podle starosty Víta Rady už na nádraží seznámit se všemi dominantami a zajímavými místy Veselí nad Lužnicí. „Kostel, radnice, pískovny, je tu znak města, rybář a tak dále, takže všechno, co je spojené s Veselím,“ komentuje.

Správa železnic spolupracuje s umělci na řadě míst po celém Česku. „Těší nás, jakým způsobem se veřejnost i prostřednictvím obcí zapojuje do zvelebování prostor na nádražích. Nápady na vymalování podchodů většinou vznikají přímo v místech a Správa železnic je jim otevřena,“ uvádí mluvčí Jan Nevola.

S dílem Daniela Kyncla se lidé můžou setkat i na stěnách dopravního terminálu a podchodů v Soběslavi. Další malba na jihu Čech vznikne na zastávce České Budějovice – severní zastávka.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související