Buvolí penisy jsou oblíbené a bezpečné pamlsky pro psy. Kůžím se raději vyhněte, radí odborník

28. únor 2024

Martin Pučálka, odborník na krmiva pro zvířata, tedy především pro pejsky, je hostem naší radioporadny. Jako téma jsme dnes zvolili pamlsky a různé žvýkací hračky pro zvířata. Je jich obrovské množství na výběr, přitom ale ne všechny kousky jsou úplně bezpečné nebo vhodné.

Martin Pučálka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vy jste přinesl ukázat i velkou přehlídku toho, co je k sehnání.
Přinesl jsem na ukázku a k porovnání, co vypadá na první pohled podobně, ale ve finále to úplně tak podobné být nemusí. Chtěl bych zdůraznit, na co se v případě pamlsků často zapomíná, a to je složení onoho pamlsku samotného. U granulí to spousta lidí řeší, ale u pamlsků se často majitelé psů nebo i koček orientují jen tím, za jakou cenu je zakoupí. Což často není úplně to nejlepší.

U granulí spousta lidí řeší jejich složení, ale u pamlsků se často orientují jen tím, za jakou cenu je zakoupí. A to je chyba.
Martin Pučálka, odborník na krmiva pro zvířata

Setkáváme se i s takovými trošku zábavnými příběhy, kdy třeba zákazník lpí na tom, že granule musí být zcela bez obilovin, a pak psa odměňuje piškoty, které v podstatě obsahují jen obiloviny a cukr. Složení pamlsku by mělo vždy odpovídat tomu, čím krmíte běžně.

Čtěte také

A druhý apel na majitele domácích mazlíčků zní, překrmování psů i koček vede k obezitě. Dnes je to bohužel často běžné a pokud pes dostává větší množství pamlsků, tak o to by se pak měla snížit dávka běžného krmiva. Abychom energetický příjem nenavyšovali nějak neúměrně. Zvláště je potřeba na to dát pozor u psů, kteří mají tendenci k nadváze.

Jak tedy stanovit ten správný poměr granulí a pamlsků?
Úplně jednoduše můžeme říci, že pokud máme krmnou dávku granulí 300 gramů a dáme psovi 50 gramů pamlsků, tak snížíme o těch 50 gramů krmnou dávku granulí. Hodně vám k tomu také napoví, jak se pes vyvíjí a jak vypadá. Je k tomu samozřejmě dobré přistupovat s určitou racionalitou.

Pokud má pes tendenci k nadváze, tak se pokouším dávat pamlsky co nejméně. A dokonce, když už je pes obézní a potřebuje svoji váhu shodit, tak se vyhněte pamlskům úplně. Protože tím můžete hodně měnit poměr výdaje a příjmu energie.

Pokud má pes tendenci k nadváze, tak dávejte pamlsky co nejméně. A když už je pes obézní, vyhněte se pamlskům úplně.
Martin Pučálka, odborník na krmiva pro zvířata

Bavíme se o pamlscích a žvýkacích hračkách pro psy. Máme tu dotaz od posluchačky, která někdy dává pejskovi kosti z buvolí kůže, u kterých je inzerováno, že by měly i čistit zuby. Ale stává se, že jak to pejsek kouše, tak jsou tam pak vidět stopy krve. Není to tedy nějak nebezpečné?
Když pes něco kouše, tak to je v podstatě princip oněch dentálních nebo žvýkacích pamlsků, že si zvíře mechanicky obrušuje zubní plak a kámen ze zubů a masíruje si tím také dásně. Ale může to někdy přejít až do toho, že se poškrábe. To je vedlejší projev, ale neřekl bych, že je to špatně.

Čtěte také

Ovšem co se týče kostí z buvolí kůže, ty jsou v posledních letech ve velké nelibosti u majitelů psů, protože při zpracování buvolí kůže se používají různé chemikálie. Kůže se v podstatě stáhne ze zvířete a posype se chemickou látkou, aby se to vůbec dalo transportovat. Pak se z toho oholí maso, máčí se to ve formaldehydu, chemicky bílí v takových velkých pračkách a lepí lepidlem, když se z toho vytváří různý tvary.

To tedy nezní vůbec dobře.
A nakonec se to ještě chemicky dochucuje tak, aby to těm psům chutnalo. Tedy proces výroby je velmi nešetrný jak k životnímu prostředí, tak i k těm psům. A druhý aspekt je, že kůže není maso, není to masný výrobek. To znamená, že vlastně není určený ke konzumaci. V podstatě by měl být určený pouze k tomu, aby ho pes kousal.

Ale stává se, že pes tu buvolí kůži sní a ucpe si tak střeva. A může i zemřít. Takže to je záležitost, kterou bych rozhodně nedoporučil. Protože existuje spousta alternativ, které můžete použít. Přinesl jsem ukázku krásných buvolích pamlsků, kde se jedná o části jícnu. Nebo můžete mít prasečí uši.

Martin Pučálka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale jsou různé části buvola, máme třeba penisy, což je velmi populární pamlsek. Nebo ocasy. To je v podstatě bezpečný pamlsek, kdy se zpracuje část z toho zvířete a při normálních teplotách usuší, nijak se to chemicky nekonzervuje. Je to jen sušená část.

Celou radioporadnu s Martinem Pučálkou o pamlscích pro zvířata si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související