Čas na blízkost. Zabalte se do sonické deky nových tracků Katarzie, Kevina Abstracta a Tems

11. říjen 2023

Novinkovou rotaci Radia Wave postihla vlna nepokojů, můžou za to zběsilé skladby bývalého člena Brockhampton Kevina Abstracta a elektronických producentů Manni Dee a Di-Vincent. Z opačného konce na to jde uvolněná Katarzia, která servíruje neobvyklý love song (a taky novou desku) či Australan Dom Dolla, který si bere za cíl nás jen roztančit a vykouzlit úsměv na tváři. V novinkové selekci nechybí ani rakouský rap nebo nigerijská zpěvačka a držitelka ceny Grammy Tems.

Katarzia - Kniha nepokoja

Credits: Katarína Kubištová, Petr Ostrouchov
Label: Animal Music
Album: Šťastné dieťa

Slovenská písničkářka Katarzia se hlásí s novým albem. Poprvé v kariéře vyráží mimo domovský label Slnko Records, intimní akustickou nahrávku Šťastné dieťa totiž vydalo jazzové vydavatelství Animal Music a produkce se ujal jeho šéf Petr Ostrouchov. Skladba Kniha nepokoja pojmenovaná po stejnojmenné knize portugalského básníka Fernanda Passoy je neobvyklý love song. Hudebnice se tu vyznává jako již několikrát ve své diskografii z lásky k zadanému muži, tentokrát se svou touhou ale pracuje vyzrálejším a promyšlenějším způsobem. Nenásleduje ji střemhlav, ale pozoruje ji jako patologický algoritmus, který ji opakovaně dostává do složitých situací. To je ostatně typické pro všechny nové texty, ve kterých se písničkářka zamýšlí, jak žít trochu dospěleji.

Kevin Abstract - Blanket

Credits: Ian Simpson, Jonah Abraham, Julian Rapaport, Pilot Lee, Romil Hemnani
Label: RCA
Album: Blanket single

Loni na podzim ukončil rapový kolektiv Brockhampton svou činnost a jeho šéf Kevin Abstract má teď víc času na své sólové projekty. Ještě za existence kapely vydal tři desky a další je podle všeho v přípravě. Místo rapového alba se ale tentokrát nejspíš dočkáme rockové nahrávky – fanoušky na to připravuje aktuální singl Blanket, o kterém Abstract prozrazuje, že „nastavuje tón pro další fázi kariéry“. V povedeném klipu bloudí Kevin Abstract krajinou za doprovodu děsivých panenek a sleduje televizní zpravodajství, které informuje, že do Země brzy narazí meteorit. Ten na závěr klipu skutečně spadne. Předtím ale dostaneme osobitou fúzi rocku a R&B, do níž ale Abstract nerapuje, nýbrž zpívá. Blanket je jeho první sólový počin od desky Arizona Baby z roku 2019, mezitím ale spolupracoval s jinými rappery a také byl kreativním konzultantem pro druhou sezónu seriálu Euphoria.

Gola Gianni - 2 Handys

Credits: Gola Gianni, Nibo, nilly, Stoopid Lou, Tommy Gun
Label: Atlantic
Album: 2 Handys single

Gola Gianni, vídeňský trapový vizionář, označovaný německými a rakouskými magazíny jako “další velká věc ve světě německo/rakouského rapu”, vydává nový singl 2 Handys (dva mobilní telefony). Jeho hudba je silně ovlivněna zvuky elektronické hudby, ale i amerického rapu a hip hopu, jelikož vyrůstal, jak v Indonésii, tak i v USA a do Rakouska se přestěhoval už v mladém věku. Jeho inspiraci můžeme vidět například i v názvu aktuálního singlu, kde referencuje amerického rappera Kevina Gatese a jeho legendární skladbu 2 Phones. Posledním albem Sterbe Finessen, které vyšlo na jaře, Gola Gianni ukazuje, že má potenciál stát se další velkou hudební hvězdou. Jeho hudby si všiml i slavnější kolega Yung Hurn, který si ho pozval na své poslední album. Aktuální singl nabízí samplované smyčce i tvrdou basou a na serveru YouTube nasbíral 130 000 zhlédnutí za pouhé čtyři dny.

Tems - Me & U
Credits: Ronald Banful, Temilade Openiyi
Labell: RCA
Album: Me & U single

Nigerijská zpěvačka Tems se proslavila díky spolupracím s Drakem nebo Wizkidem a loni se stala první nigerijskou ženou, která vlastní cenu Grammy. Zatím vydala dvě EPčka a nespočet singlů, na její albový debut ale stále čekáme. Pravděpodobně se mu věnovala celý letošní rok, kdy jsme o ní dlouho neslyšeli. Aktuální singl Me & U by tak mohl být předzvěstí dlouhohrající desky. Produkoval ho ghanský Guilty Beatz a Tems v písni zpívá o „objevování skutečného já a budování pravého vztahu se Stvořitelem“. Hypnotický track je stejnou měrou vzrušující jako je kontemplativní a vyznění pomáhá i klip natočený na Maltě. 

Di-Vincent & Manni Dee - Style On Em

Credits: Manveer Singh Dheensa
Label: Silk + Steel
Album: Style On Em single

Manni Dee je londýnský producent, který se pohybuje na klubové scéně už dekádu. Vydával na Tresoru nebo Perc Trax, natáčel s The Horrors nebo s Danielem Averym a má v diskografii hned několik techno bangerů. Na svém labelu Silk + Steel si ale může dovolit i experimentovat. Příkladem takového kroku stranou je aktuální singl Style On Em, na němž kombinuje své abstraktní beaty s rapem. Natočil ho s čínsko-nigerijským producentem a rapperem, který si říká Di-Vincent.

Dom Dolla - Saving Up

Credits: Caitlin Stubbs, Clementine Douglas, Dominic Matheson, Toby Scott
Label: Three Six Zero Recordings
Album: Saving Up single

Elektronický producent a DJ Dom Dolla má v poslední době napilno. Stál za comebackovou spoluprací s Nelly Furtado, headlinoval několik letních festivalů a teď představil chytlavou housovou novinku Saving Up. Esence feel-good disca a housu, která vyšla na populárním labelu Ministry of Sound dle slov producenta zkoumá myšlenku šetření času pro své blízké. V tiskové zprávě se Dolla podělil o inspiraci, která ho k písni vedla – loni ve Velké Británii se po náročném letním turné ocitl s přáteli ve studiu s malebným výhledem na pláž, kde Fatboy Slim pořádal svou akci "Big Beach Boutique". Australská klubová hvězda pocítila nával kreativity a ačkoli často dává přednost osamělému psaní písní, spolupráce s přáteli Clementine Douglas, Caitlin Stubbs a Tobym Scottem mu připadala pro tuto konkrétní skladbu jako ideální – právě nejbližší přátelé totiž mohou někdy rodinu nahradit.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.