Část cestujících má od 1. dubna dražší jízdné v hromadné dopravě. Z rozhodnutí vlády se mění některé slevy

1. duben 2022 13:49

Změna se týká tří skupin obyvatel; dětí od šesti let, studentů do 26 let a seniorů nad 65 let. Mění se systém slev, který zavedla předchozí vláda Andreje Babiše z hnutí ANO. Podrobnosti zjistila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Děti od šesti let, studenti do 26 let a senioři nad 65 let dosud platili ve veřejné dopravě čtvrtinu z běžného jízdného. Výrazná sleva pro ně zůstane, bude to ale už jen polovina běžného jízdného. Děti do 6 let budou mít jízdné zdarma.

Původní sleva ve výši 75 procent bude nadále platit jen pro osoby s průkazem ZTP a ZTP/P, jejichž doprovod může cestovat zdarma. Výrazná je také sleva pro seniory nad 70 let při nákupu celoroční jízdenky, oproti běžnému jízdnému ušetří 89 procent.

Současná vláda změnu v systému slev zdůvodnila nutností ušetřit. Redukce slev by měla pro státní rozpočet znamenat úsporu přes 1,8 miliardy korun.

V Libereckém kraji další zdražení jízdenek letos cestující nečeká. Hejtmanství s tím sice původně počítalo; mělo připravené dvě varianty, které by znamenaly úspory až ve výši 12 milionů. Nakonec ale od plánu odstoupilo a jízdné zdražovat nebude.

„Snížení státem poskytovaných slev znamenalo fakticky zdražení a navýšení jízdného. Nakonec jsme proto jízdné zachovali, protože nám přišlo, že v jednom roce dvakrát hýbat cenou by nebylo, zvláště v této době, dobré a správné,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták ze Starostů pro Liberecký kraj.

Pokud kraj bude jízdné zvyšovat, mělo by to být podle Svitáka až na konci roku 2022, kdy vstoupí v platnost nové jízdní řády.

Změna i v rámci jízdních řádů

Od 1. dubna 2022 se změna týká také celkem šesti autobusových linek, které zasahují do Středočeského kraje; například mezi Českou Lípou a Prahou přes Mělník, nebo linky z Českého Dubu do Mnichova Hradiště. Změny se týkají jak rozšíření některých spojů, tak i tarifů, které se podle krajů různí. Lidé si mohou vybrat, který tarif je pro ně výhodnější, nebo je kombinovat. Pokud mají předplacenou kartu IDOL pro cestování v Libereckém kraji, stačí si dokoupit zbývající část cesty od hranice kraje do cílové zastávky.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související