Časté kolony na příjezdu do Budějovic od Krumlova pomůže zmírnit Jižní tangenta. Už je otevřená

28. červen 2023 11:23

Doprava na okraji Českých Budějovic pod Boršovem nad Vltavou a Včelnou by měla být nově plynulejší. Jihočeský kraj otevřel Jižní tangentu, která propojuje výpadovku na Český Krumlov s dálnicí D3. Stavba 2,7 kilometru dlouhé silnice trvala od jara roku 2021 a vyšla na více než 1,1 miliardy korun.

Jedna z nejdůležitějších investic Jihočeského kraje v oblasti dopravy za poslední roky – tak označil Jižní tangentu při slavnostním zprovoznění hejtman Martin Kuba. Podle něj výrazně uleví dopravě v krajském městě.

„Tohle je konečně propojení, tedy jižní obchvat, kdy by měl všechen ten tranzit, který se blíží od rakouských hranic k Českým Budějovicím, sjet a městu se vyhnout, jakmile bude dokončen dálniční obchvat. Ta stavba je klíčová. Bohužel už měla ústit na funkční dálnici, ale tam se výstavba posouvá,“ popsal.

Uleví se také okolním obcím, zejména Včelné a Boršovu nad Vltavou, které musely během stavby překonat několik uzavírek a dopravních omezení. Jedno z posledních při překládce železniční tratě trvalo tři měsíce.

Včelná ale výměnou za to získala novou cyklostezku, která do obce vede přímo z českobudějovické čtvrti Rožnov. „My jsme si o ni tak řekli v rámci projednávání projektu, protože jsme nechtěli přijít o cyklonapojení do Budějovic,“ potvrdila starostka Miroslava Stránská.

Čtěte také

Část nákladů na stavbu Jižní tangenty pokryl Státní fond dopravní infrastruktury a také evropská dotace. Podle generálního ředitele jedné ze zhotovitelských firem COLAS CZ Tomáše Kronese byla stavba velmi náročná i z technického hlediska. „Dvě přeložky železničních tratí, kruhový objezd, který je křížen právě tratí a cyklostezkou, bylo tam velké množství výzev, které jsme museli překonat,“ připomněl.

Na nově zprovozněnou část Jižní tangenty má u Roudného navázat druhá etapa, která naopak dálnici D3 propojí s hlavním tahem z Českých Budějovic na Nové Hrady.

Dotčené obce v minulosti navrženou trasu kritizovaly. Podle hejtmana Martina Kuby se nyní připravují podklady pro územní rozhodnutí. „Myslím si, že se starosty už jsme našli co největší kompromis. Teď budeme ještě řešit usazení stavby, ale zapadala do reliéfu krajiny, a věřím, že i tuhle stavbu dotáhneme do zdárného konce,“ dodal.

Hlavní účel začne Jižní tangenta plnit ve chvíli, kdy bude hotová dálnice D3 kolem krajského města. Ředitelství silnic a dálnic chce tento úsek zprovoznit nejpozději na konci příštího roku.

Spustit audio

Související