Celníci používají k odhalení falešných dálničních známek speciální pero

21. leden 2016

Celníci s pomocí speciálního pera dokážou odhalit padělanou dálniční známku. Jen loni zadržela celní správa 755 falešných dálničních známek. Kupóny pro rok 2016 mají proto kromě jiné barvy a tvaru také několik nových ochranných prvků.

„Přiložením pera zjistím přes sklo, jestli je to originál nebo padělek,“ vysvětluje Ivana Najmanová z pražské celní správy a míří speciálním perem, které tvarem připomíná elektronickou cigaretu, na přední sklo auta. Během několika vteřin vidí, že dálniční známka je v pořádku.

„Nekontrolují se ovšem jen originály nalepené na skle, ale i kontrolní ústřižky, které by měl mít každý řidič při sobě ve vozidle,“ doplňuje Ivana Najmanová.

Hlídka také během jízdy od sebe lépe rozezná, díky jinému tvaru a barvě, desetidenní, měsíční nebo roční kupón.

Celní správa jen loni zadržela 755 padělaných známek. Podle mluvčí Ivany Kurkové mají ty letošní několik nových ochranných prvků. Pokud by u vás celníci při kontrole našli padělek, tak vám kromě pokuty hrozí i trestní stíhání:

„Bere se to pak tak, že řidič nemá žádnou dálniční známku. Buď hrozí pokuta v přestupkovém řízení, nebo se to předává do správního řízení. De facto by se mohlo jednat i o spáchání trestného činu.“

Ivana Kurková pak doporučuje kupovat dálniční známky pouze na oficiálních prodejních místech. Buď na čerpací stanici, nebo v síti České pošty.

Jedno speciální pero stojí pouze pár stovek a u sebe ho mají všechny kontrolní hlídky celní správy. Kromě falešných dálničních známek dokáže toto pero odhalit pouhým přiložením také padělky cigaret.

Dálniční známky 2016
Spustit audio