Černé labutě ekonomiky? Narušené dopravní řetězce, pozůstatky inflace i Trump znovu prezidentem, jmenuje expert Lacina

21. prosinec 2023

Český byznys s nadějí vyhlíží oživení poptávky v eurozóně, která je jejím hlavním odbytištěm. Přesto volá po velkých investicích, které mají restartovat tuzemskou ekonomiku, která zatím marně vyhlíží domácí poptávku. Ani velké investiční společnosti a banky v Evropě nepředvídají nijak zásadní růst a spíše svá předchozí očekávání korigují směrem dolů. „Čeká nás celá řada černých labutí,“ hodnotí vyhlídky ekonom Lubor Lacina z Mendelovy univerzity.

Svaz průmyslu a dopravy ve své předpovědi pro rok 2024 nijak nesrší optimismem. Píše, že Česko začíná zaostávat a nezachrání jej ani domácí poptávka, protože disponibilní příjem domácností klesá už dva roky a na rodiny dopadají i dražší úvěry a hypotéky v důsledku měnové politiky České národní banky. A na zahraničí pozitivní vlivy také nebude spoleh.

Čtěte také

„Čeká nás celá řada černých labutí – věcí, o kterých dneska ještě nevíme a objeví se z ničeho nic v produkčním řetězci s odstupem,“ hodnotí vyhlídky ekonom Lacina. Jako příklad uvádí současnou situaci v Rudém moři a rizika spojená s proplutím Suezským průplavem.

„Nutnost, aby většina lodí, které vozí zboží z Číny, plula kolem Jižní Afriky, bude výrazně zdražovat dopravu z Asie. Zpětně se to projeví v tom, že sem dorazí později a zvýší se cena asijského zboží na našich trzích,“ popisuje jednu z takzvaných černých labutí.

Dodavatelské řetězce také znovu ohrožují válečné konflikty ve světě, ať už na Ukrajině, nebo na Blízkém východě. Evropa stále řeší vyšší ceny energií, ale na druhé straně se konečně dostáváme z rekordních čísel inflace a vlna by měla odeznít. To je ale podle ekonoma jen částečný důvod k optimismu.

Čtěte také

„Zastavení růstu cen může být pozitivní zpráva, ale zvýšená cena o 20 až 30 procent za poslední čtyři roky zůstává. A ti, kteří se s tím ještě úplně nevyrovnali, se s tím budou vyrovnávat určitě déle než jeden rok,“ podotýká Lacina.

Starat se o sebe

Ekonomikou ale může zahýbat i světové politické dění. „Potenciální vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách může poslat Spojené státy do pozice, že se budou starat primárně o sebe a sníží svůj vliv ve zbytku světa,“ upozorňuje.

„To může nachytat hlavně Evropskou unii – opět nepřipravenou ve dvou nejdůležitějších oblastech. Kromě ekonomiky to je společná zahraniční politika a společná obraná politika. Například pokud by Spojené státy americké oslabily své aktivity v rámci Severoatlantické aliance,“ uzavírá Lacina.

Poslechněte si celé Řečí peněz. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , fos
Spustit audio

Související