Skleróza na trhu práce. Máme nízkou nedobrovolnou nezaměstnanost, firmy se bojí propouštět, soudí ekonomka Horská

7. prosinec 2023

Mzdy sice rostou, ale stále platí, že zdražování je rychlejší, a tak si za ně koupíme méně zboží a služeb. Tato rovnice platí v Česku už dva roky a nemění na ní nic ani to, zda ekonomika roste nebo klesá, a paradoxně ani to, že nezaměstnanost u nás fakticky už několik let neexistuje. „Pomohlo by, kdyby se začala nezaměstnanost zvedat,“ vysvětluje hlavní ekonomka Raiffeisenbank a členka Národní ekonomické rady vlády (NERV) Helena Horská.

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku skončila na čísle 42 658 korun. Meziročně se tak zvýšila o 7,1 procenta. Ani takový růst ale nedokázal porazit osmiprocentní inflaci a reálná mzda se propadla už osmý kvartál v řadě.

Čtěte také

Řada firem by ale podle ekonomky Horské přitom mohla inflaci ve svých mzdách pokrýt. Domnívá se ale, že lidé nevyvíjejí dostatečný nátlak.

„Zaměstnanci se v této nejisté době bojí. Nechtějí tlačit na pilu, a tak možná konzervativně čekají, co zaměstnavatel nabídne,“ soudí ekonomka.

Strach firem

Trh práce je ale přitom v této situaci stále přehřátý a firmy poptávají na 300 tisíc pracovních míst. Nezaměstnanost přitom ve druhém čtvrtletí spočívala na 2,5 procentu. Strach v nejistých časech totiž mají nejen lidé, ale i firmy.

„Je to takzvaná skleróza trhu práce. Máme velmi nízkou nedobrovolnou nezaměstnanost. Firmy v této době místo toho, aby uvolňovaly pracovní sílu a té zbylé zvyšovaly mzdy, tak drží status quo – nepropouštějí, nepřibírají, nezvedají mzdy a snaží se přežít,“ vysvětluje Horská.

Čtěte také

Podle ekonomky je to zkušenost z globální finanční krize. Mnoho zaměstnavatelů tehdy propustilo své zaměstnance, jelikož jim poklesl počet zakázek. Posléze ale zareagovala centrální banka, která intervenovala proti koruně a situace se prudce proměnila.

„Najednou přišly zakázky, protože exportéři začali být cenově konkurenceschopní a najednou honem sbírali zaměstnance po trhu práce, kteří tam ale nebyli,“ podotýká ekonomka. V současnosti se proto své lidi snaží udržet pro případ, že by se jejich byznys opět rozeběhl.

„Za mě by pomohlo, kdyby se začala zvedat míra nezaměstnanosti. Možná to bude znít zvláštně, ale z ekonomického pohledu – jak jinak rozhýbat trh práce než zvýšit nezaměstnanost?“ dodává ekonomka Horská.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Václav Pešička.

autoři: Václav Pešička , fos
Spustit audio

Související