Červená řepa a hodně lásky. Ukrajinský boršč z Prahy hojí stesky po domově a chutná místním i turistům

24. únor 2023

Malá keramická zelená miska a uvnitř je výrazně červená polévka. Zdobí ji kopeček kysané smetany a čerstvý kopr. To je pravý ukrajinský boršč, který vaří v malém bistru v Praze na Vinohradech. Tradiční ukrajinské jídlo dalo název i celému podniku. Bistro se jmenuje se The Boršč a i my jsme se přišli podívat, jak specialita zákazníkům chutná. Lidé si podnik přejmenovali a říkají mu lidově Boršárna.   

Nový podcast

Rok ve válce

Unikátní svědectví o konfliktu na Ukrajině. Čtyřdílné vyprávění, na jehož počátku byly telefonické hovory Jana Pokorného a Martina Dorazína.

Rok ve válce
Přehrát
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.