České Budějovice jako jediné krajské město v republice nemají svého architekta. Podle některých odborníků je to chyba

24. leden 2024

Už téměř tři roky jsou České Budějovice bez městského architekta. Jako jediné krajské město v republice nemají tuto pozici obsazenou. Podle některých odborníků je přitom takový post pro město se skoro sto tisíci obyvateli zásadní. Tématu se podrobně věnuje pořad Přímá řeč.

„Činnosti městského architekta mohou být opravdu široké, záleží na tom, jak si město spolupráci a komunikaci nastaví a jaké mu dá kompetence,“ říká architekt a šéfredaktor časopisu ERA 21 Filip Landa.

V Českých Budějovicích se podle něj spolupráci dobře nastavit nepodařilo, přestože město mělo svého hlavního architekta sedm let. „Špatná zkušenost politiků s tím útvarem pak vedla k tomu, že se ho rozhodli zrušit úplně. Místo toho, aby ho třeba personálně posílili, aby mu dali větší kompetence, sdělili, jaká je vůbec vize města, útvar raději zrušili, a tím takříkajíc vylili s vaničkou i dítě,“ komentuje.

Například v Táboře naopak už přes rok a půl funguje Kancelář architekta města. Vede ji Kateřina Čechová. „Máme na starosti třeba strategické plánování, správu digitální technické mapy, vytváření zásad spolupráce s investory. K tomu přibyla naše vlastní agenda, což je příprava významných městských investic, takže organizace soutěží, u menších záměrů jiných typů výběrových řízení, kde se snažíme zohlednit kvalitu architektonického návrhu,“ popisuje.

Čtěte také

Vedení města České Budějovice už dříve deklarovalo, že se post městského architekta prozatím obsadit nechystá. Místo toho vytvořilo komisi pro rozvoj metropolitní oblasti. Ta si klade za cíl řešit téma architektury a urbanismu v celé českobudějovické aglomeraci.

Podle Kateřiny Čechové ale taková komise roli městského architekta suplovat nemůže. „Komise má jinou roli, je to poradní orgán rady. Jsou to experti, kterým záleží na městě, jsou ochotni si jednou za dva měsíce udělat čas a podělit se o názor na nějaký konkrétní problém, ale oni nejsou ti, kdo zpracují studie proveditelnosti, kdo město systematicky analyzují, dotahují projety k realizaci,“ vysvětluje.

Celý pořad Přímá řeč o tom, zda České Budějovice potřebují městského architekta, si poslechněte online. Hosty jsou Kateřina Čechová, vedoucí kanceláře městského architekta v Táboře, a Filip Landa, architekt a člen českobudějovické komise pro rozvoj metropolitní oblasti. Připravil Matěj Vodička.

Spustit audio

Související