Příprava územního plánu Českých Budějovic začíná nanovo. Zpracovatele město vybere v soutěžním dialogu

1. prosinec 2023 08:40

Po šesti letech opět na začátku – v takové fázi se aktuálně nachází příprava nového územního plánu Českých Budějovic. Klíčový strategický dokument pro město ještě v lednu letošního roku připravoval brněnský Institut regionálních informací. Po několika problémech a neshodách ale radnice s firmou ukončila smlouvu. Magistrát se teď vydá zcela odlišným směrem. Nový zhotovitel územního plánu vzejde ze soutěžního dialogu. To má především zaručit kvalitní výsledek.

„Je strašně důležité, aby co nejkvalitnější porota s co nejkvalitnějším týmem si odžila čtvrt roku nad rozpracovanými názory a obě strany si ujasňovaly, jaké je vlastně zadání územního plánu, kam to město má kráčet,“ říká architekt a předseda městské komise pro rozvoj metropolitní oblasti Martin Krupauer.

Právě tato komise městu doporučila, aby nový zhotovitel územního plánu vzešel ze soutěžního dialogu. V samotné porotě pro výběr zpracovatele zasednou podle Martina Krupauera přední odborníci.

Předchozího zhotovitele strategického dokumentu město vybralo na základě nejnižší nabídnuté ceny. To se ukázalo jako neadekvátní kritérium. Hlavní roli teď proto má hrát kvalita.

„Ono se to tak i bude hodnotit. Budeme samozřejmě hodnotit cenu, termín dodání, ten je pro nás také klíčový, ale velká část kritérií bude směřována na kvalitu návrhu. To je samozřejmě subjektivní pohled, ale tak už to u architektonických soutěží prostě bývá,“ dodává náměstek českobudějovické primátorky pro urbanismus Lubomír Bureš.

Čtěte také

Nový zhotovitel se mimo jiné bude muset vyrovnat s ambicí vedení radnice navýšit počet obyvatel řádově o desítky tisíc lidí. „Když si město projdete, uvidíte rozvojové lokality, ať už jsou to bývalé průmyslové areály nebo třeba kasárenské prostory. Myslím, že tam by nárůst počtu obyvatel mohl být,“ uvádí Lubomír Bureš.

Město už vybralo administrátora soutěžního dialogu. Podle architekta Filipa Landy jde v Česku o unikátní postup. „Ale myslím si, že to je vhodná forma, protože ta vize města se v průběhu soutěžního dialogu diskutuje s odborníky a zodpovědnými politiky. Myslím, že to může vést k dobému výsledku,“ komentuje.

Zpracovatel územního plánu by měl být znám zhruba na konci příštího roku. Dokument pak podle aktuální platné legislativy musí být hotový nejpozději v roce 2028.

Spustit audio

Související