Česko-německá novinářská cena 2023 a zvláštní ocenění míří do Českého rozhlasu

13. listopad 2023

Na dnešním slavnostním udílení Česko-německých novinářských cen v Praze byla vyhlášena nejlepší díla v kategoriích text, audio a multimédia. V sekci audio v českém jazyce zvítězila redaktorka Veronika Kindlová z Českého rozhlasu Plus se svým rozhlasovým dokumentem Čeští Němci odsunutí do NDR. Česko-německý fond budoucnosti zároveň udělil zvláštní ocenění za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost vedoucímu německé redakce Radio Prague International Tillovi Janzerovi.

„Vážíme si toho, že Česko-německý fond budoucnosti ocenil špičkovou práci novinářů Českého rozhlasu. Veronika Kindlová zaujala porotu svým českým dokumentem zabývajícím se tématem německy mluvících obyvatel Československa, kteří po skončení 2. světové války skončili v NDR. Gratuluji jí k získání Česko-německé novinářské ceny v kategorii audio. Srdečně blahopřeji také Tillovi Janzerovi, který již 17 let vede německou redakci stanice Radio Prague International, ke zvláštnímu ocenění za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost,” řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

V kategorii audio získala českou cenu Veronika Kindlová za rozhlasový dokument Čeští Němci odsunutí do NDR(link is external), který odvysílal Český rozhlas Plus. Autorka ve svém příspěvku mapuje celou řadu aspektů spojených s “přesídlováním“ německých obyvatel, kteří po 2. světové válce skončili v tehdejším východním Německu.

Čtěte také

Nositelem zvláštního ocenění za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost se v roce 2023 stal německý novinář Till Janzer, vedoucí německé redakce Radio Prague International. Spolu se svým týmem přináší posluchačům každý den aktuální dění z České republiky v německém jazyce.
„Poctivé rešerše, věcné, informativní, jazykově bezchybné. A navíc obsahově široce rozkročené: česká domácí i zahraniční politika, hospodářství, společnost, kultura a sport. Práce stanice Radio Prague International je veřejnoprávní žurnalistika v tom nejlepším smyslu slova: ambiciózní, aktuální, s kontextem a pozadím, inspirativní, informativní a zábavná, zasvěcená dobré věci, sloužící německo-českým vztahům,” vyzdvihl zásluhy Tilla Janzera a celé redakce Radio Prague International člen poroty Peter Lange, bývalý korespondent německých veřejnoprávních médií ARD a Deutschlandradio.

Mezi tři finalisty Česko-německé novinářské ceny 2023 se v kategorii audio dostal i soutěžní příspěvek Zdeňky Trachtové a Viktora Daňka s názvem Německo už není evropským lídrem(link is external) z podcastu Bruselské chlebíčky. Úspěch měl i příspěvek Ferdinanda Hausera z Radio Prague International s názvem Endstation Brauerei(link is external), který v kategorii audio vybrala porota mezi tři finalisty německé ceny.

Česko-německou novinářskou cenou uděluje Česko-německý fond budoucnosti nejlepším českým a německým příspěvkům v kategoriích text, audio a multimédia. Již sedmým rokem vyznamenává novináře, kteří nad rámec běžného zpravodajství vyhledávají témata, lidi a příběhy, které dovedou veřejnosti přiblížit sousední zemi a její obyvatele. Zvláštní cenou Mileny Jesenské jsou nadto oceněny aktuální příspěvky zabývající se občanskou odvahou, porozuměním či tolerancí.
Čestným oceněním za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost jsou oceněni novináři a novinářky, kteří dlouhodobě a mimořádným způsobem informují veřejnost o společném soužití Čechů a Němců v Evropě.

Spustit audio