Česko v mitigacích zaspalo. Možná nestihne odejít od uhlí, pomalu buduje obnovitelné zdroje

23. duben 2022

Spis plný hanby zaznamenávající prázdné sliby, které nás přivádějí na cestu ke světu, kde se nedá žít. Tak označil poslední zprávu Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) generální tajemník OSN António Guterres. Stovky vědců opět varují, že pokud lidstvo zásadně neomezí emise skleníkových plynů, čeká nás klimatická katastrofa. Jak si stojí Česko? 

Poslední zpráva IPCC o mitigacích rozebírá způsoby, jakými lidstvo může snížit své emise skleníkových plynů do té míry, že se podaří udržet oteplení planety v mezích Pařížské dohody, tedy do 1,5 stupně Celsia v porovnání s předindustriální dobou.

Čtěte také

Aby ale lidstvo dosáhlo záchrany klimatu, musí jednat okamžitě. Evropská unie má ambiciózní plány, jak redukce emisí dosáhnout, a oproti roku 1990 evropské emise v souhrnu klesly. Podařilo se to zejména v oborech, které spadají do systému emisních povolenek. Zejména jde o energetiku.

Naopak v průmyslu nebo v letecké dopravě, které sice také spadají do systému Evropského systému pro obchodování s emisemi (EU ETS), ale požívají řady výjimek. Emise tak klesají pomaleji. V letecké dopravě dokonce stouply. Stejně tak rostou i v automobilové dopravě.

České závazky v ohrožení

Mitigace znamená předcházení ve smyslu zmírnění či zpomalení změny klimatu. Nejčastěji je s mitigací spojováno redukce vypouštění skleníkových plynů nebo úspora energie či výroba zelené energie.
Zdroj: klimatickazmena.cz

K mitigačním opatřením se zavázala i Česká republika, například příslibem odklonu od spalování uhlí do roku 2033. Tento termín je ale, zdá se, kvůli válce na Ukrajině v ohrožení. Nedostatečné je také tempo budování obnovitelných zdrojů.

Ačkoliv Česko dosáhlo významných úspor díky dotačním programům na zateplování budov, řada objektů na renovace stále čeká. 

Čtěte také

V Česku ale navzdory laxnímu postoji podstatné části společnosti vůči klimatickým změnám vznikla řada projektů, které se snaží o vybudování lokálních mitigačních opatření.

Známý příklad je například obec Hostětín nedaleko Uherského Hradiště, kde se Ekologický institut Veronica snaží zavádět opatření pro snížení uhlíkové stopy. Obec má například komunální teplárnu na biomasu, která v zimních měsících dodává teplo domácnostem. Spaluje odpadní dřevo a v Hostětíně díky ní došlo i ke zlepšení ovzduší. Institut Veronica zde také připravuje plán na širší využití fotovoltaické energie.

Poslechněte si celou Naturu Ondřeje Nováka. 

Spustit audio

Související