Český rozhlas daroval Ukrajině vybavení potřebné pro rozhlasové vysílání

11. březen 2022

Český rozhlas na žádost ukrajinské veřejnoprávní vysílací společnosti UA:PBC doručil na Ukrajinu technické vybavení a materiál. Díky tomuto daru bude možné zřídit provizorní ukrajinská rozhlasová pracoviště pro případ, že by došlo k obsazení nebo zničení současných vysílacích prostor ruskými jednotkami.

„S ukrajinskými rozhlasovými kolegy jsme v každodenním spojení. Snažíme se zjišťovat, jak jim můžeme konkrétně pomoci, aby i nadále dokázali zajistit rozhlasové vysílání a informovat ukrajinskou veřejnost o aktuálním dění v zemi. Okamžitě jsme zareagovali na prosbu vysílací společnosti UA:PBC a odeslali jsme na Ukrajinu technické a IT vybavení potřebné pro zřízení provizorních vysílacích pracovišť. Všem kolegům, kteří se na této pomoci podíleli, děkuji za jejich vysoké pracovní nasazení,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Český rozhlas podpořil partnerskou veřejnoprávní vysílací společnost UA:PBC nejenom zbytným technickým vybavením, minulý týden také spustil internetový stream Ukrajinského Rádia pro Ukrajince a uprchlíky v Česku. Cílem vysílání v ukrajinštině je zajistit každodenní dostupnost informací o válce na Ukrajině. Dostupný je na audioportálu i v mobilní aplikaci mujRozhlas.cz a nově lze naladit vysílání i na digitálním rádiu DAB+ a v televizním vysílání DVB-T2.

Čtěte také

Radio Prague International, které zajišťuje zahraniční vysílání Českého rozhlasu, od tohoto týdne také vydává každý den podcast v ukrajinštině s názvem Novinky pro Ukrajince v Česku. Ukrajinským uprchlíkům na našem území nabízí aktuální informace, doporučení a praktické rady. Podcast je možné poslouchat na audioportálu a v mobilní aplikaci mujRozhlas.cz.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu pak na podporu Ukrajiny odehraje v pondělí 14. března 2022 v Rudolfinu benefiční koncert. Celý výtěžek ze vstupného bude věnován do sbírky Člověka v tísni na pomoc Ukrajině. Ceny vstupenek se pohybují v rozpětí 300 až 5000 Kč. Všichni interpreti vystupují bez nároku na honorář. Koncert byl nabídnut v rámci mezinárodní hudební výměny Evropské vysílací unie a do této chvíle ho plánují do svého vysílaní zařadit kanadský veřejnoprávní rozhlas CBC/Ottawa, rumunský rozhlas ROR, litevský rozhlas LRT, Sveriges Radio, Řecký a Bavorský rozhlas.

UA:PBC je ukrajinská rozhlasová a televizní veřejnoprávní společnost a člen Evropské vysílací unie (EBU). Od roku 2014 procházela společnost UA:PBC přerodem ze státního média na médium veřejné služby a postupně si získávala nové posluchače. Díky finanční pomoci z Evropské unie investovala do vybudování moderního digitálního newsroomu, který byl plně spuštěn na konci roku 2021 a získala si nové diváky a posluchače.

Ukrajinské rádio je největší FM sítí a nejoblíbenějším rádiem v zemi s průměrným denním pokrytím téměř jednoho milionu posluchačů. Od 22. února vysílá ukrajinský rozhlas nepřetržitě a poskytuje posluchačům nejaktuálnější a nejpřesnější informace o obraně země. Živé vysílání může být přerušeno pouze během leteckého poplachu, kdy se moderátoři musí schovat do krytu.

Spustit audio