Český rozhlas je významným producentem vlastních hudebních nahrávek

6. květen 2022

Originální hudební tvorbu podporuje nejen zřízením Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR), Dětského pěveckého sboru (DPS), Dismanova rozhlasového dětského souboru (DRDS), Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma nebo Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN), ale i tím, že jejich koncerty a představení dále zpracovává pro rozhlasové posluchače ve svém vysílání.

Český rozhlas v rámci hudebního vysílání svých stanic pokrývá všechny hudební žánry – od vážné hudby, přes pop, rock, country, folk, elektronickou hudbu až po alternativnější styly jako ars akustika nebo world music. Naší prioritou je podpora mladých hudebních talentů například díky soutěži Concertino Praga a propagace těch nejkvalitnějších hudebních nahrávek z České republiky prostřednictvím mezinárodní hudební výměny Evropské vysílací unie (EBU), kde Český rozhlas dlouhodobě patří mezi nejaktivnější členy. 

A jaká je spokojenost posluchačů s hudbou na jednotlivých rozhlasových stanicích? Nejvíce hudba vyhovuje posluchačům regionálních stanic ČRo (přes 60% posluchačů). Spokojeni s hudební dramaturgií jsou i posluchači Dvojky (50%). Nejsložitější úkol, jak vybalancovat hudební výběr, má stanice Radiožurnál, která uspokojuje potřeby nejširšího a tudíž i věkově velmi nesourodého publika. Změny v hudební dramaturgii by ocenila více než polovina posluchačů a věřte, že vaše připomínky slyšíme. 

Jak vypadá složitý proces výroby hudebních nahrávek, jejich zpracování a distribuce si ve zjednodušené formě můžete prohlédnout na naší infografice, stejně jako další detaily z originální hudební produkce Českého rozhlasu za rok 2021.

Spustit audio