Český rozhlas Plzeň Vás zve na první letošní veřejný poslech rozhlasové hry

16. únor 2011

Ve Velkém činoherním studiu Českého rozhlasu Plzeň se v úterý 22. února 2011 v 18.00 hodin uskuteční další z pravidelných veřejných poslechů rozhlasových her. Návštěvníci se tentokrát mohou těšit hned na dvě ukázky.

První z nich bude povídka Hany Bělohradské v rozhlasové úpravě Tamary Salcmanové Vítr se stočí k jihovýchodu. Vypráví příběh manželské dvojice třicátníků - kunsthistoričky a chirurga, zklamaných „pseudoúspěchy“ ve svých profesích, kteří tráví nudnou dovolenou v malém venkovském hotýlku. Je žhavé léto, vyprahlé stejně, jako jejich vzájemný vztah. Až domnělá tragická událost poněkud rozčeří stojaté vody jejich manželství... Protagonistům propůjčili hlasy Lenka Krejčíková a Bronislav Kotiš, režie se ujal Miroslav Buriánek za technické podpory mistra zvuku Jiřího Emila Silovského.

Autorem druhé z uvedených her Nádraží Victoria je světoznámý autor, nositel Nobelovy ceny za literaturu Harold Pinter, jehož dramatická tvorba je silně ovlivněna absurdním divadlem. „Pinterova rozhlasová hra Nádraží Victoria je vystavěna jako dialog dispečera s řidičem taxi. Řidič svojí laxní netečností irituje dispečera, generuje v něm podrážděnost, zlost, vztek. Řidič na jasné dispečerovy otázky nedokáže relevantně odpovídat. Dispečer výrazně artikuluje, řidič setrvává ve stroze ustrnulé mechanice slov, zatavený v pouzdře apatie. Dispečerova zášť se projeví pohrůžkou sadistické představy jezdeckého bičíku, s nímž by prohnal a vyplatil řidiče. Řidič neví nebo nechce vědět, kde je Nádraží Victoria, kam ho dispečer posílá vyzvednout zákazníka a odmítá tam jet“, přibližuje obsah hry její režisér Miroslav Buriánek. Hlavních rolí se zhostili dva brilantní herci – Igor Bareš a Pavel Kikinčuk.

Vstup pro veřejnost je zdarma. Po poslechu bude následovat beseda s tvůrci pořadu.

Spustit audio