Český rozhlas rozšířil digitální vysílání v Brně, Ostravě a Plzni

30. listopad 2017

Český rozhlas společně s Českými radiokomunikacemi spustil ve čtvrtek 30. listopadu 2017 digitální vysílání z vysílačů Brno-Hády, Ostrava-Hošťálkovice a Plzeň-Radeč. Vysílání multiplexu ČRo DAB+ pokryje signálem 40 % obyvatel a v případě zájmu posluchačů se bude rozšiřovat o další aglomerace.

Zahájení digitálního vysílání z výše zmíněných vysílačů se uskutečnilo přesně šest měsíců od zahájení ostrého provozu DAB+ ze Žižkovské věže. Multiplex bude stejně jako v Praze šířit celkem čtrnáct rozhlasových stanic ve standardu DAB+ a s nejmodernějším kódováním. Díky tomu bude možné okruhy Českého rozhlasu šířit s nižším datovým tokem, avšak při zachování vysoké zvukové kvality.

„Těší mě, že pokračujeme v rozšiřování digitální sítě. Jsme díky tomu schopni nabízet kvalitnější služby posluchačům a rozšiřovat naši programovou nabídku. Český rozhlas je přirozeným lídrem digitalizace v České republice a tím, kdo rozvíjí moderní technologie rozhlasového vysílání,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Programová nabídka DAB+, která je na přijímačích v pásmu velmi krátkých vln/FM v takové šíři nedostupná, zůstává. V digitální síti jsou tak zastoupeny vedle celoplošných stanic Radiožurnál, Dvojka, Vltava a zpravodajsko-publicistického Českého rozhlasu Plus i regionální studia - ČRo Regina DAB Praha, ČRo Region (Střední Čechy), ČRo Brno, ČRo Ostrava a ČRo Plzeň, které tak budou dostupné v celé síti multiplexu DAB+.

K dispozici jsou i oblíbené speciální stanice Radio Wave, Rádio Junior, D-dur nebo ČRo Jazz. Rozšiřování DAB+ do dalších míst a bude záležet na zájmu posluchačů o digitální rádio.

Vzhledem k tomu, že head-end, neboli samotné srdce vysílacího řetězce DAB+ multiplexu Českého rozhlasu, je bezprostředně pod kontrolou veřejnoprávního média, je možné zajistit maximální zvukovou kvalitu a distribuci signálu ze studií až na vysílač.

Parametry vysílačů

Od 1. června
Praha – Žižkov – kanál 12C/20 kW/vertikální polarizace
Od 24. října
Beroun – Děd – kanál 12C/300 Wattů/vertikální polarizace
Od 1. prosince
Plzeň – Radeč – kanál 12C/10 kW/vertikální polarizace
Brno – Hády – kanál 12D/5 kW/vertikální polarizace
Ostrava – Hošťálkovice – kanál 12D/10 kW/vertikální polarizace

Šířené stanice:

Celoplošné
ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus
Regionální
ČRo Regina DAB Praha, ČRo Region, ČRo Brno, ČRo Ostrava a ČRo Plzeň
Digitální
ČRo Radio Wave, ČRo Rádio Junior, ČRo D-dur, ČRo Jazz a Rádio Retro

Spustit audio