Český rozhlas Vltava letos nabízí 10 přímých přenosů a záznamů z Pražského jara

12. květen 2022

Český rozhlas je hrdým mediálním partnerem 77. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, který proběhne mezi 12. květnem a 3. červnem. Program festivalu přinese čtyři desítky koncertů, z toho Český rozhlas Vltava nabídne tři přímé přenosy, sedm záznamů koncertů a další výběr archivních nahrávek napříč historií Pražského jara.

„Český rozhlas Vltava zahájil svůj festivalový program ve čtvrtek 12. května ráno speciálním vysíláním pořadu Mozaika. Živě ve studiu Vltavy vystoupilo Duo Bohémo a celé čtyři hodiny mezi šestou a desátou budou vyladěny na téma Pražského jara. Večer nabídneme tradičně přímý přenos zahajovacího koncertu a v průběhu dní pak odvysíláme živě nebo ze záznamu dalších sedm festivalových koncertů,“ uvedla šéfredaktorka Českého rozhlasu Vltava Jaroslava Haladová.

Doprovodný program stanice Český rozhlas Vltava obohatí i výběr nevydaných nahrávek z největšího českého hudebního festivalu. Hudební redaktor Vojtěch Babka zavítal do rozhlasové fonotéky a vytvořil sérii unikátních koncertních záznamů. Pod názvem Festivalové rádio si posluchači během aktuálního ročníku Pražského jara můžou připomenout nahrávky až z roku 1951 a to konkrétně z monofonních a stereofonních magnetofonových pásů. Tehdy na festivalu vystoupil francouzský violoncellista André Navara.

Čtěte také

Ve vysílání, ale i na webu Vltavy si posluchači dále budou moci poslechnout hudbu od světových, ale i českých umělců jako jsou Claudio Arrau, Ruggiero Ricci, Serge Baudo, Malcolm Sargent, Gérard Souzay, Garrick Ohlsson, Igor Oistrach, Jean Martinon, Jessye Norman, Magdaléna Hajóssyová, Libuše Márová, Josef Suk, Václav Neumann, Drážďanský Kreuzchor, Otmar Suitner, Radu Lupu a další. Ve festivalovém rádiu Český rozhlas přináší výběr Poledních koncertů z uplynulých let a od 16. května do něj budou postupně přibývat letošní premiéry.

Stanice Český rozhlas Vltava již tradičně uvede v přímém přenosu Smetanovské zahájení festivalu, které spočine v rukou dirigenta Thomasse Guggeise. Ten na pódiu Obecního domu v Praze pohotově zastoupí Daniela Barenboima, který ze zdravotních důvodů účast na festivalu zrušil. Hudba inspirovaná památnými místy Čech zazní v podání orchestru West-Eastern Divan, jehož členy tvoří hudebníci z Izraele, Egypta, Íránu, Jordánska nebo Libanonu a který byl roku 2016 jmenován OSN světovým vyslancem kulturního porozumění.

„Pražské jaro má unikátní postavení, jeho povinností je být moderní, odvážný a přesvědčovat i klasické publikum, že je třeba nebát se experimentů,“ uvedl ředitel Pražského jara Roman Bělor v nejnovějším rozhovoru pro publicistický pořad Vizitka. V hodinovém rozhovoru s redaktorem Danielem Jegerem, ředitel festivalu Roman Bělor mluvil o ideálním počtu koncertů, o tom, proč se po maturitě rozhodl pro studium ČVUT, anebo o svých politických ambicích. Celý rozhovor k poslechu zde.

Program vysílání České rozhlasu Vltava

12. května od 8:00
Speciální vydání Mozaiky k zahájení festivalu Pražské jaro. Moderují Naděžda Hávová a František Šedivý. Ve studiu zahraje Duo Bohémo. (živě)

12. května od 20:00
Zahajovací koncert festivalu. Má vlast s West-Eastern Divan Orchestra (živě)

16. května od 20:00
SOČR s dirigentem Alexandrem Liebreichem a Augustinem Hadelichem (housle)

21. května od 20:00 
Vize a sny. Hana Blažíková (soprán) a The Breathtaking Collective a Tiburtina Ensemble.

24. května od 21:15
Arete String Quartet a hudba Viktora Kalabise, Leoše Janáčka a Césara Francka

25. května od 20:00
Nanebevstoupení Krista s Freiburským barokním orchestrem (živě)

27. května od 20:00
Klangforum Wien s rezidenční skladatelkou Olgou Neuwirth (živě)

28. května od 20:00
Recitál mezzosopranistky Markéty Cukrové a klavíristy Gottlieba Wallische

31. května od 21:15
Interpretační soutěž Pražského jara v oborech klarinet a fagot

3. června od 20:00
Les Siécles, dirigent Francois-Xavier Roth a klavírista Berntrand Chamayou a hudba Césara Francka

Živé přenosy a program Pražského jara najdete zde. Rozhovor o výběru koncertních záznamů Pražského jara z roku 1951 z rozhlasového archivu najdete zde.

Spustit audio