Český rozhlas Vltava nabídne čtyři přímé přenosy z festivalu Pražské jaro

11. květen 2021

Vybrané koncerty ze 76. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro zprostředkuje posluchačům Český rozhlas Vltava. Jarní svátek hudby startuje za účasti publika živě na Vltavě 12. května od 20 hodin s tradičním úvodním programem – symfonickou básní Má vlast Bedřicha Smetany. Ve dnech 17. a 26. května na festivalu vystoupí také Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Symfonická báseň Má vlast Bedřicha Smetany tentokrát zazní v unikátní interpretaci souboru Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Atmosféra Pražského jara naplní i následujících šest týdnů, na které si Vltava připravila další tři přímé přenosy, čtyři záznamy koncertů a dva speciály věnované interpretační soutěži a historických snímkům z rozhlasového archivu. Vybrané koncerty přenášené online bude i letos opět moderovat herec a hudebník Jan Budař.

„Festival Pražské jaro je symbolem nejen jara, ale i naděje. Je nositelem tradičních kulturních, uměleckých i společenských hodnot. Český rozhlas těší, že je partnerem festivalu Pražské jaro už od jeho vzniku,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

SOČR, lesní roh II

Český rozhlas Vltava také exkluzivně nabídne záznam koncertu Bavorského rozhlasového symfonického orchestru s dirigentem Jakubem Hrůšou a altistkou Gerhild Romberger. Orchestr, jehož letošní vystoupení na festivalu Pražské jaro bylo bohužel zrušeno, odehraje připravený program v domovském Mnichově. Díky vltavskému vysílání mohou být posluchači přesto u toho.

„Koncerty Pražského jara patří k tradičním vrcholu jarního programu naší stanice, letos má jejich vysílání ještě větší smysl než obvykle. Zapněte Vltavu a užijte si díky přímým přenosům živou atmosféru ze sálů,“ dodala šéfredaktorka stanice Český rozhlas Vltava Jaroslava Haladová.

Český rozhlas Vltava nabídne posluchačům následující přímé přenosy z festivalu Pražské jaro vždy od 20.00:

12. 5. Zahajovací koncert festivalu. Hraje Collegium 1704, řídí Václav Luks.
15. 5. Huelgas Ensemble a Polyfonní závěť Josquina Desprez.
17. 5. Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Ilanem Volkovem a klavíristou Janem Bartošem
3. 6. Závěrečný koncert festivalu. Hraje Česká filharmonie, zpívá Petr Nekoranec (tenor), řídí Marg Wigglesworth.

Kompletní program festivalu Pražské jaro je k dispozici zde.

Společně s jedinečnými hudebními zážitky nabízí festivalové rádio Českého rozhlasu Vltava a Pražského jara i ohlédnutí za vítězi interpretační soutěže Pražského jara z let 2019, 2018 a 2017. Pro národní barvy to byly ročníky úspěšné, protože alespoň v jedné z kategorií daného ročníku získal ocenění umělec z České republiky, a posluchači si jejich výkony z II. kola soutěže plné vrcholného soustředění i napětí mohou připomenout.

Pražské jaro se odrazí i ve slovesných pořadech. Český rozhlas Vltava uvede hru Hany Roguljič nazvanou lakonicky Vítězslava. Osud české hudební skladatelky Vítězslavy Kaprálové přiblíží nejenom její herecká představitelka Magdaléna Borová. Jiný životní příběh z hudebního světa nabídne řada přímo nazvaná Osudy, která zprostředkuje vyprávění houslisty Ivana Štrause. A za hudební múzou se Vltava ohlédne i v Dopolední četbě, například s Leošem Janáčkem nebo Claudem Debussym.

Spustit audio