Český rozhlas zahájil živé vysílání v ukrajinštině

2. březen 2022

Český rozhlas reaguje na prosbu ukrajinské veřejnoprávní vysílací společnosti UA:PBC. Dnes spustil internetový stream jejich rozhlasového vysílání v ukrajinštině na audioportálu i v mobilní aplikaci mujRozhlas.cz. Cílem je zajistit každodenní dostupnost informací o válce na Ukrajině uprchlíkům a Ukrajincům v České republice.

Český rozhlas také spustí příští týden nový podcast s názvem Novinky pro Ukrajince v Česku, který se zaměří na praktické informace pro ukrajinské uprchlíky na našem území.

„Včerejší útok ruských jednotek na televizní věž v Kyjevě omezil i rozhlasové vysílání na vlnách FM a novináři z UA:PBC se ocitli v kritické situaci, kterou si těžko dokážeme představit. S ukrajinskými rozhlasovými kolegy jsme v každodenním spojení, snažíme se jim poskytnout nejenom morální podporu, ale také technickou pomoc a asistenci, aby dokázali zajistit rozhlasové vysílání a informovat veřejnost o dění v zemi,“ uvedl k současné situaci na Ukrajině generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Reportér Martin Dorazín (vpravo) s důstojníkem ukrajinské armády Olegem Prilibkem

Český rozhlas do výměnné sítě Evropské vysílací unie pro zpravodajský obsah pravidelně nabízí audio příspěvky od válečného zpravodaje Martina Dorazína, který se nachází na východní Ukrajině a reportéra Radiožurnálu Ľubomíra Smatany, který sleduje uprchlickou vlnu na ukrajinských hranicích. Jejich příspěvky tak mohou být slyšet po celé Evropě.

Radio Prague International, které zajišťuje zahraniční vysílání Českého rozhlasu, bude od příštího týdne vydávat každý den podcast s názvem Novinky pro Ukrajince v Česku. Podcast bude v ukrajinštině a bude obsahovat praktické informace pro ukrajinské uprchlíky na našem území. Informaci o podcastu bude mít k dispozici Ministerstvo zahraničních věcí, aby mohlo informovat příslušné úřady či organizace.

Ukrajinský rozhlas stále vysílá

UA:PBC je ukrajinská rozhlasová a televizní veřejnoprávní společnost a člen Evropské vysílací unie (EBU). Od roku 2014 procházela společnost UA:PBC přerodem ze státního média na médium veřejné služby a postupně si získávala nové posluchače. Díky finanční pomoci z Evropské unie investovala do vybudování moderního digitálního newsroomu, který byl plně spuštěn na konci roku 2021 a získala si nové diváky a posluchače.

Čtěte také

Ukrajinské rádio je největší FM sítí a nejoblíbenějším rádiem v zemi s průměrným denním pokrytím téměř jednoho milionu posluchačů. Od 22. února vysílá ukrajinský rozhlas nepřetržitě a poskytuje posluchačům nejaktuálnější a nejpřesnější informace o obraně země. Živé vysílání může být přerušeno pouze během leteckého poplachu, kdy se moderátoři musí schovat do krytu.

Benefiční koncert na podporu Ukrajiny

Symfonický orchestr Českého rozhlasu na podporu Ukrajiny odehraje 14. března 2022 v Rudolfinu benefiční koncert. Celý výtěžek ze vstupného bude věnován do sbírky Člověka v tísni na pomoc Ukrajině. Ceny vstupenek se pohybují v rozpětí 300 až 5000 Kč. Všichni interpreti vystupují bez nároku na honorář.

Spustit audio