Cesta do Semil

5. březen 2008

Druhé letošní Rozhlasové hry živě zamířily do Semil. Využili jsme pohostinnosti Gymnázia Ivana Olbrachta a v jeho multimediální místnosti jsme zorganizovali poslech hry Cesta do Bugulmy. Poprvé se nám stalo, že gymnázium vyvěsilo letáky po městě a tak kromě studentů literárního semináře do sálu přišli i semilští senioři.

Hra Cesta do Bugulmy renomovaného českého spisovatele Jáchyma Topola byla natočena pro Český rozhlas 3 - Vltava v rámci cyklu Hry nové generace. Apokalypticky laděné drama vypráví o dlouhém putování tří katů (Rostislav Novák, David Prachař, Petr Lněnička) do Bugulmy, kde je čeká pitevna s ženským osazenstvem (Eva Salzmannová, Vanda Hybnerová), obklopená lágrem plným hnijících mrtvol. Jedinou původní obyvatelkou tábora je jeho vrchní dozorkyně - soudružka Jerochymová (Bohumil Klepl), podle všech přírodních zákonů sice dávno mrtvá, v textu ovšem překvapivě živá osoba. Hru režíroval Thomas Zielinski. Hudební stránku měl na starosti skladatel Ivan Acher. Dramaturgie hry se ujala Kateřina Rathouská.

V semilském gymnáziu nás uvítal jeho ředitel Jindřich Vojta společně s učitelem češtiny a vedoucím literárního semináře Petrem Pýchou. Překvapila nás šíře zájmů semilských studentů a množství dobře fungujících volnočasových aktivit dětí.

Po poslechu hry následovala beseda s jejími tvůrci. Spisovatel Jáchym Topol se přiznal, že svoji hru slyšel v rozhlasovém zpracování poprvé. Debata se pak rozvinula na téma jak dramaturg s režisérem mění a ovlivňují celkové vyznění hry tím, že ji musí upravit či zkrátit. Jak moc záleží na jednotlivých replikách a zda vynecháním poslední věty hra neztratila svůj původní optimistický závěr. Přítomná dramaturgyně Kateřina Rathouská a režisér Thomas Zielinski obhajovali svoji verzi, studenti se ptali a herec Rostislav Novák se s Jáchymem Topolem shodli na společné "depresi z dějin". Jedna ze zatím nejživějších diskusí uplynula jako voda.

Poslech se velmi vydařil a do Semil se určitě brzy znovu podíváme. Atmosféra zdejšího gymnázia je báječná a nezapomenutelná.


Na fotografiích vidíte ředitele gymnázia Jindřicha Vojtu (v černém), Petra Pýchu (v modré košili), herce Rostislava Nováka, Kateřinu Rathouskou, Thomase Zielinského a Jáchyma Topola a také plakát, jehož vyvěšení znamenalo nečekané složení posluchačů.

Spustit audio