Čeští podnikatelé potřebují finanční injekci, ne půjčky, vyzývá šéf Asociace podnikatelů a manažerů

14. duben 2020

COVID I a COVID II – tak se jmenují úvěrové programy na podporu podnikatelů. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou chce jejich prostřednictvím zmírnit dopady epidemie koronaviru na zaměstnavatele a OSVČ.

Čtěte také

„Dostali jsme 5900 žádostí o program COVID II pro zhruba 19 miliard záruk,“ přibližuje Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Záruka je až do výše 80 % jistiny úvěru, maximálně ale 15 milionů korun, a vedle toho navíc banka poskytuje až milionový finanční příspěvek na splácení úroků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu slíbilo také program COVID III, který má vnést do ekonomiky desítky miliard formou bezúročných půjček. „Bude to celorepublikový program – zahrne i pražské podnikatele a projekty na území hlavního města,“ slibuje Jirásek.

COVID III bude určen pro podniky až do 500 zaměstnanců. Bude to nosný program pro boj s ekonomickými problémy a bude dostatečně finančně krytý, aby zapůsobil ve větší míře než COVID I a II.
Jiří Jirásek

Vláda nekoná

Předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek ovšem upozorňuje, že vláda zatím podnikatelům ve zmiňovaných programech nedala ani korunu.

„České podnikatele nezachrání ani jeden z programů. Malé a střední firmy a živnostníky zachrání jedině opatření, jaká udělali Němci, Holanďané, Britové a další – tj. vyčlenit peníze pro firmy, které se dostaly do zjevných potíží,“ vyzývá.

Nikdo z podnikatelů si nebude půjčovat, když neví, co bude. Anebo si půjčí a stejně ho to zlikviduje. A dokonce přijde i o soukromé majetky.
Radomil Bábek

Pokud tato pomoc nepřijde, zkrachuje podle Bábka 20 % malých firem a až 30 % živnostníků – a bude to katastrofa pro českou ekonomiku.

Čtěte také

„V oblasti záchrany ekonomiky je vláda ne laxní, ale skoro bych řekl vědomě nekonající,“ míní Bábek a od vlády chce pro české podnikatele finanční injekce – podobně jako v minulých letech dostávali zahraniční investoři pobídky v desítkách miliard korun.

Bábek dále poukazuje, že nyní již fungující kurzarbeit není podporou firem, ale pracovních míst.

„Ta firma musí i při kurzarbeitu doplácet mzdy zaměstnanců a odvody státu. A potom platí různé nájmy, náklady, stát chce silniční daň a tak dále,“ vypočítává.

A co Praha?

Náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek z hnutí Praha sobě odhaduje, že jen v Praze, která tvoří asi čtvrtinu českého HDP, budou nějakou formu pomoci potřebovat desítky tisíc podnikatelů.

Čtěte také

„Snažíme se narovnat už COVID II – přesouváme 600 milionů korun z operačního programu Praha, abychom ho mohli rozšířit i na pražské podnikatele. Předpokládám, že už příští týden by mohli žádat o záruky,“ uvádí Vyhnánek.

Město dále plánuje odpouštět různé místní poplatky i nájmy v městských prostorech – dosud měli podnikatelé jen odklad.

Vyhnánek rovněž apeluje na vládu, aby co nejdříve povolila farmářské trhy. „Věřím, že při zavedení určitých opatření můžeme eliminovat riziko šíření nákazy lepším způsobem než třeba v hobbymarketech. A významně tím pomůžeme pěstitelům, kteří nemají komu prodávat své produkty,“ zdůrazňuje.

Spustit audio

Související