Čeští vojáci putují do Lurd. Společně se pomodlí s kolegy z třiceti dalších zemí

19. květen 2011

Z Prahy dnes vyrazilo do Lurd více než 110 vojáků a zaměstnanců ministerstva obrany. Na padesáté-třetí mezinárodní vojenské pouti do Lurd reprezentují českou armádu. Francouzské město v podhůří Pyrenejí v 19. století proslavila Bernadetta Soubirousová. V roce 1858 se jí údajně opakovaně zjevila Panna Marie.

Brzy poté se staly Lurdy jedním z nejvýznamnějších křesťanských poutních míst - a dnes tam míří i čeští vojáci. Podle kaplana armády ČR Kamila Víchy je pouť důležitá hned z několika aspektů.

„Především jde o setkání asi třiceti armád světa. Vytvoření jakýchsi mostů pospolitosti a v neposlední řadě je důležitá společná motlitba za světoví mír a klid,“ uvedl Vícha pro Rádio Česko a dodal:

„Jde o tradici, která je utvářená od roku 1958, kdy se francouzští a němečtí vojáci domluvili a uspořádali zmíněnou pouť poprvé. Mělo jít o konkrétní znamení usmíření mezi národy po druhé světové válce, kdy se hledal nový začátek soužití v evropském prostoru.“

Zástupci české armády se pouti účastní od roku 1992, tedy v době obnovy demokracie u nás. Od obnovení duchovní služby v armádě v roce 2000 pak ve spolupráci s Volarezou organizuje AČR poutě pro české vojáky každoročně.

Spustit audio