Čeští vojáci v Afghánistánu. Hrdinové nebo žoldáci?

17. září 2015

Čeští vojáci v Afghánistánu. Pro někoho mohou být obyčejní žoldáci, kteří na druhé straně světa bojují za cizí zájmy, pro druhé jsou hrdiny, kteří bojují proti teroristům z Talibanu a nasazují životy ve službě vlasti.

Jedním z vojáků sloužících v Afghánistánu byl i praporčík Pavel Stehlík. Po maturitě na sportovním gymnáziu se přihlásil do armády. Absolvoval výcvik ve Vyškově a v roce 2010 odletěl na misi do Afghánistánu, kde působil jako zdravotník a specialista na odhalování nástražných bomb. Sloužil v Lógaru u českého Provinčního rekonstrukčního týmu.

Úkolem vojáků bylo chránit civilní inženýry a specialisty, kteří plánovali rozvoj regionu. Stehlík měl v terénu nacházet bomby a určovat, čím jsou nebezpečné. Informace pak předával dál pyrotechnikům, kteří na místo mohli přijet už připravení a vědomím, co je čeká. Největší problém podle Stehlíka představovaly domácí bomby, které si z Talibanci připravovali prakticky doma na koleně.

Po návratu z Afghánistánu domů ho ale postihlo vážné nádorové onemocnění. Jeho překonání ho motivovalo k napsání knihy o misi v Afghánistánu pod titulem „Do temnoty. Zpověď českého vojáka v Afghánistánu“.

Armáda České republiky se dosud účastnila více než 30 zahraničních operací a misí. Především v Kosovu, Bosně a Hercegovině, Afghánistánu, Iráku. Momentálně čeští vojáci působí i v Mali nebo na poloostrově Sinaj.

V Afghánistánu dosud sloužilo na 5000 českých vojáků. Sedm z nich ve službě zahynulo.

Co soudíte o roli československých vojáků v Afghánistánu a v dalších zahraničních misích vy?

Čtěte také

Spustit audio