Čeští zemědělci jsou připraveni protestovat. Vadí jim například byrokracie a s ní mnohdy spojené vyšší náklady

30. leden 2024 08:02

Čeští zemědělci uvažují o zapojení do plánovaných celoevropských protestů letos v březnu. Také o tom jednali zástupci vedení Agrární komory s ministrem zemědělství Markem Výborným z KDU-ČSL minulý týden. Podle agrárníků mají farmáři mnoho důvodů k nespokojenosti souvisejících s národní i evropskou politikou.

Podle předsedy Zemědělského obchodního družstva Blata na Českobudějovicku Milana Peška zemědělce ubíjí narůstající byrokracie a systém kontrol obhospodařování pozemků. „Máme informace, že kontroly narostly pomalu o 96 procent, evidencí mnohonásobně přibylo. Tohle už opravdu překračuje meze našeho hospodaření,“ říká.

Opatření, která by zemědělcům usnadnila hospodaření, shrnuli jihočeští farmáři ve výzvě, kterou předali ministru zemědělství Marku Výbornému z KDU-ČSL už v polovině prosince. Zásadní je také podpora středních podniků.

„Týká se to třeba i erozí. My dneska plánujeme 65 procent orné půdy pod protierozní ochranou, což nikdo jiný v Evropě prakticky nemá,“ uvádí prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Ministr zemědělství Marek Výborný na setkání ve Větrném Jeníkově připustil, že klesly podpory pro středně velké zemědělské firmy a mělo by se to změnit. Také ale zmínil, že některé věci už se změnit podařilo, například spravedlivé nastavení pachtovného na státní půdy.

Podle Marka Výborného jsou navíc některé záležitosti stále v procesu. „Nechceme, aby se prodávala nejkvalitnější půda developerům nebo těm, kdo na ní budují haly, sklady a podobně. Ten zákon je teď před druhým čtením v poslanecké sněmovně,“ připomněl.

Čtěte také

Některé požadavky farmářů jsou navázány na společnou evropskou politiku, a tu Česká republika musí respektovat. „Pokud bychom ty věci změnit chtěli, tak to musíme dát do balíčku změn, který teď připravujeme. Týká se to například erozní ochrany půdy i některých dalších opatření, například změn v podporách, abychom dokázali narovnat podmínky pro středně velké podniky,“ dodal Marek Výborný.

Zemědělci dostali od ministra Výborného příslib, že do konce února by mělo dojít ke změně strategického plánu národní zemědělské politiky, který Česko předloží evropské komisi.

Prezident Agrární komory Jan Doležal řekl, že čeští zemědělci se v březnu pravděpodobně zapojí do celoevropských protestů. Jestli se protesty uskuteční i na národní úrovni, záleží na tom, jak vláda vyjde vstříc požadavkům farmářů.

Spustit audio

Související