Cestování na Slovensko a do Maďarska je jednodušší, podle sdružení pendlerů ale kroky vlády nestačí

27. květen 2020

Od středy (27. května) se zjednoduší cestování mezi některými středoevropskými státy. Na hraničních přechodech už nebude nutné prokazovat se negativním testem na covid-19 nebo podstupovat karanténu. V pondělí se má vládě představit projekt „Semafor“.

Čtěte také

Částečné uvolnění na hranicích mezi Českem, Slovenskem a Maďarskem, se týká pouze dočasných pobytů na 48 hodin.

Rakousko zatím podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) nechce přistupovat na tento „mezikrok“ a počítá s termínem 15. června, kdy by na hranicích s jižním sousedem České republiky nemusely být potřeba negativní testy.

Ministerstvo zahraničí prý aktuálně připravuje takzvaný „Semafor“. Projekt, na základě kterého budou rozděleny země podle rizikovosti (na rizikové, středně rizikové a bezpečné). V případě bezpečných zemí by pak turisté nemuseli podstupovat testování ani karanténu při návratu.

Chceme postupně oživit cestování, i kvůli českému odvětví cestovního ruchu.
Tomáš Petříček (ČSSD)

S turisticky atraktivními zeměmi jako Chorvatsko, Řecko nebo Bulharsko se podle Petříčka také aktivně jedná o otevření hranic od poloviny června.

Čtěte také

Otázkou zůstává Polsko, jehož vláda zatím neinformovala o tom, zda je země na otevírání hranic připravena. „Jedna z otázek, která představuje jisté riziko, je situace ve Slezsku. Celková epidemiologická situace je ale na druhou stranu srovnatelná se stavem u nás,“ vysvětluje ministr zahraničí, proč se Česko nebude bránit otevření přechodů ani na hranicích s Polskem.

Nespokojení pendleři

Přestože členové vlády údajně aktivně jednají s okolními zeměmi o rozvolnění opatření na hranicích, podle předsedy sdružení Pendleři bez hranic Jana Průhy jsou její kroky nedostatečné.

„Prohlášení ministra Petříčka, že se od začátku snažili pendlerům pomáhat, považuji spíše za výsměch, protože vláda vlastně vůči nim neudělala žádné vstřícné gesto. Naopak si vzala pendlery jako rukojmí a v podstatě je předhodila zbytku národa jako viníky rozšiřování nemoci covid-19.“

Pomohlo by okamžité zrušení těch testů.
Jan Průha

Vláda absolutně nevnímá realitu, tvrdí Průha. Stěžuje si přitom na pokračující povinnost pendlerů prokazovat se třicetidenními testy. Ty jsou prý pro ně  drahé a fakticky nikoho nechrání.

Kolik Čechů a Slováků se chystá využít volnější pravidla pro návštěvu příbuzných? A jak vypadá cesta z Česka do Chorvatska? Poslechněte si celý speciál Martiny Maškové.

Spustit audio

Související