Povinné testy pendlerů napadneme u Ústavního soudu, tvrdí senátor Balatka. Hejtmanka Stráská namítá: Zavlekli k nám virus

5. květen 2020

Spolek Pendleři bez hranic protestují proti povinným testům na koronavirus. Nařídila jim je vláda, nejdřív co 14 dní, minulý čtvrtek (30. dubna) už jen jednou za 30 dní. Zaplatit si je musí sami.  

Čtěte také

Nejdřív ale pendlerům omezila cestování úplně, a to pak protestovali přímo na hranicích, na Folmavě měli na transparentech hesla, kterými označovali povinné testy výpalným pro vládu, nebo trestem za to, že chtějí pracovat.

Senátora za Sokolovsko Miroslav Balatka, který byl zvolený za hnutí Starostové a nezávislí, chce vládní opatření napadnout u Ústavního soudu.

„Spolu s dalšími senátory jsme chtěli podat ústavní stížnost už za tu 14denní povinnost testování pendlerů. To vláda zrušila, a tak jsme už podpisy pod peticí nemohli použít. Teď je sbíráme znovu. I ta změna na povinné testování jednou za měsíc nejen podle mého názoru nedává z epidemiologického hlediska vůbec žádný smysl. Za těch 30 dní se totiž dokážete nakazit i uzdravit. Takže moc nechápu smysl takového opatření, proto bychom ho chtěli napadnout i u Ústavního soudu,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus.  

Zbytečná diskriminace?

„Celé je to zbytečné, nedostatečně zdůvodněné a diskriminační. Navíc je to povinné jen pro část pendlerů. Ti, co jsou součástí kritické infrastruktury (sousední země), už od března žádným testováním neprocházejí. Takže se týká jen těch, co se vůbec v rizikových oborech nepohybují,“ dodává.

Čtěte také

Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD) tvrdí opak. „Epidemiologická data hovořila naprosto jednoznačně: nákazy v Jihočeském kraji byly zavlečeny pendlery. Já rozumím, že chtějí pracovat a vydělávat, stejně jako kadeřníci, hoteliéři, obchodníci apod. Ale fakt je, že riziko výskytu, a setkání se s virem, je u našich sousedů vyšší než u nás.“

Testování co 14 dní jí ale dávalo větší smysl než dnešní měsíční interval. „Ale i tak zachytíme některé případy, které by nám jinak unikly… Je to lepší než nic,“ dodává hejtmanka.   

Zavlekli k nám virus

Pendleři zas říkají, že se stejně můžeme nakazit i v rámci cestování po Česku, a bez povinných testů. „To sice ano, ale pokud jde o Domažlicko a Karlovarsko, tak ty jsou evidentně spojeny s přeshraničními nákazami, s pendlery, kteří nejsou testováni… Jinak se nám tady bude pohybovat skupina lidí, o které vůbec nic nevíme… Chápu, že je to obtížně, že to stojí peníze, ale ten test je jen to něco málo, co mohou udělat pro sebe a své okolí,“ namítá.    

Čtěte také

„Nákaza je tam od pendlerů? Nevím, jaká data máte k dispozici, ani je nemohu potvrdit, protože jsem z Karlovarského kraje. Ale že by to bylo jen pendlery, to opravdu není. Asi je to hledání viníků tam, kde nejsou,“ kontruje senátor Balatka. 

„My jsme si od začátku vytvářeli pavouky s epidemiologickými daty a první nákazy byli opravdu pendleři a jejich kontakty. Já je neobviňuji, mohlo se to stát komukoli z nás, ale nevysvětlíte to pak lidem, kteří onemocněli, nebo příbuzným těch, co možná i zemřeli. Že jsme pro to neudělali nic. Vláda v tomto případě postupuje trochu nelogicky, ale test jednou měsíčně je lepší než nic,“ dodává hejtmanka Ivana Stráská.   

Miroslav Balatka ještě přidává pár zkušenosti. „Víte, jak to vypadá v praxi? Musíte si rezervovat termín, a to jen v některé dny v týdnu a jen v čase mezi 8. a 10. hodinou. Pak zajedete na odběr do Chebu nebo do Karlových Varů, čekáte další tři dny na výsledky, a když jsou negativní, tak se tam vrátíte pro papír s razítkem a ještě si za to zaplatíte. Dřív to byly 3 tisíce, teď už 2 tisíce korun. Je to prostě zbytečné,“ dodává.   

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Jana Bumby. Uslyšíte i zkušenosti s pendlováním za prací ze Slovenska nebo Polska.  

Spustit audio

Související