Na hranicích se mění režim pro pendlery, hygienici staví v Dolním Dvořišti speciální odběrové místo

27. duben 2020 14:56

Takzvaní pendleři můžou opět dojíždět za prací do zahraničí. Jednou za 14 dní se ale musí povinně prokázat negativním testem na koronavirus. Krajští hygienici proto zřizují speciální odběrové místo na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti na Českokrumlovsku.

Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové by speciální odběrové místo pro vyšetření takzvaných pendlerů v Dolním Dvořišti mělo začít fungovat nejpozději ve středu 29. dubna. Na zajištění této služby se hygienici o víkendu dohodli se soukromou laboratoří.

Od pondělního rána hygienici také zřídili speciální telefonickou linku pro lidi dojíždějící za prací na čísle 737 206 073. V nejbližších dnech by zároveň mělo začít fungovat další odběrové místo pro samoplátce, konkrétně v Českých Budějovicích.

Čtěte také

Testování pro zájemce z řad takzvaných pendlerů už spustila nemocnice ve Strakonicích. Za jeden test ale musí předem uhradit poplatek 2600 korun. Ten je možné zaplatit buď převodem na účet, nebo na pokladně ředitelství nemocnice.

Ve všední dny nemocnice ve Strakonicích testuje od 7.30 do 14 hodin, o víkendech pak mezi 9. a 11. hodinou. Lidé se k odběrovému místu dostanou přes takzvaný technický vjezd do nemocničního areálu z ulice doktora Hradeckého.

Během uplynulého víkendu přibyly v Jihočeském kraji čtyři potvrzené případy onemocnění covid-19. Celkový počet lidí, u nichž byla prokázána nákaza koronavirem, tak stoupl na 171. Aktuálně pozitivních je 73 Jihočechů, 93 lidí se už uzdravilo, pět zemřelo. Jižní Čechy dál zůstávají krajem s nejnižším relativním výskytem koronaviru v celé republice.

Spustit audio

Související