Charitní databáze pomoci pro uprchlíky, biskupská synoda o rodině a trest pro vraha pandžábského guvernéra

10. říjen 2015

Dva týdny od jejího spuštění už do charitní databáze nabídlo pomoc pro migranty více než 450 občanů a subjektů z celé České republiky. V nabídkách převažuje oblečení pro děti i dospělé, potraviny, pomoc s výukou jazyků a s úřady nebo prostě „doprovázení“.

S databází zaměstnanci Charity průběžně pracují. „Velice si vážíme všech, kdo svoji solidaritu s uprchlíky vyjádřili skutkem,“ říká Klára Boumová. „Nabídky nyní třídíme a postupně dobrovolníky kontaktujeme, abychom byli připraveni nabízenou pomoc pro uprchlíky využít.“

Provoz elektronické databáze, díky níž je možné prostřednictvím jednoduchého formuláře nabídnout pomoc, spustila Charita ČR na adrese: www.pomocuprchlikum.charita.cz.

Ve Vatikánu začala biskupská synoda o rodině

Také migrace je jedním z témat na biskupské synodě o rodině. Ta v těchto dnech probíhá ve Vatikánu. A mluví se na ní nejen o přijímání pro nově sezdané rozvedené katolíky nebo přístup k homosexuálním věřícím. Například biskupové Afriky poukázali na problém polygamie, se kterou se setkávají ve svých diecézích.

Biskup Francesco Montenegro, do jehož diecéze patří ostrov Lampedusa, poukázal na to, že migrace se k otázkám rodiny váže velmi úzce, protože mnoho rodin se při ní rozpadá. „Církev by zde měla pomoci. Zatím se snažíme o zajištění střechy nad hlavou a potravu. Přitom by bylo velmi důležité dohledat ostatní členy rodiny, aby se mohli vrátit ke společnému životu,“ říká.

Trest pro vraha pandžábského guvernéra, který hájil katoličku

Nejvyšší soud Pákistánu potvrdil trest smrti pro vraha pandžábského guvernéra. Salmán Tasír byl zavražděn, protože hájil katoličku Asiu Bibi. Ta byla jako vůbec první žena v Pákistánu odsouzena k trestu smrti za rouhačství proti proroku Mohamedovi. Tasírův vrah se k činu přiznal, ale trval na tom, že byl „legitimní,“ neboť Pákistán je stát islámský a ne laický.

Aktivista Peter Jacob se raduje, že rozsudek ukazuje, že soud je nezávislý a umí odolat tlaku extremistům. Podle analytika Wajahata Masooda bude vláda čelit tlaku, aby byl rozsudek zrušen.

Spustit audio