Chemické látky v našem okolí mohou mít vliv na vznik celiakie, tvrdí americká studie

14. květen 2020

Největší audioportál na českém internetu

Chléb, ilustrační foto | Foto: fotobanka Pexels

Onemocnění, při kterém tělo neadekvátně reaguje na lepek v pečivu nebo těstovinách, může u dětí vznikat nejen kvůli genetickym dispozicím. Podle studie amerických vědců vznik celiakie ovlivňuje také vystavení organismu teflonu, samozhášecím přísadám nebo pesticidům. 

Nemoc postihuje jednoho člověka se sta a podle výzkumů z posledních desetiletí je její původ do značné míry genetický. Vědci z katedry pediatrie newyorské univerzity zkoumali, jestli vede k rozvinutí nemoci vedle dispozic rodičů také přítomnost toxinů v životním prostředí. Zjistili, že chemikálie okolo nás zvyšují riziko spuštění imunitní poruchy ovlivněné hladinami hormonů.

Co je celiakie?

Lepek vyvolává v těle lidí trpících celiakií autoimunitní zánět sliznice tenkého střeva. Ten spouští destrukci slizničních klků a mikroklků, záhybů na vnitřních stěnách tenkého střeva. Dochází tak ke zmenšování povrchu tenkého střeva a snížení jeho schopnosti trávení a vstřebávání živin. Takový stav může vést až k rozvratu metabolismu člověka. Mezi příznaky celiakie patří průjem, plynatost, křeče v břiše, úbytek na váze nebo únava. Tito pacienti musejí celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu, stravu bez běžného chleba, těstovin nebo například buchet.

Čtěte také

„Zaměřili jsme se na tři druhy chemikálií,“ říká pediatr Leonardo Trasande. Šlo o zpomalovač hoření, který je přítomen v čalouněném nábytku nebo matracích, dále o insekticid DDT, který se v šedesátých letech minulého století používal pro hubení ptáků nebo komárů. „Zkoumali jsme také látky, které často najdeme v našich kuchyních,“ vypočítává Trasande. „Zde jde o povrchově aktivní látky a polymery, ze kterých se vyrábí nepřilnavé povrchy, jako je například teflon.“

V domácnostech ve Spojených státech ročně dojde ke stovkám tisíc požárů, proto jsou látky zpomalující hoření velmi důležitou oblastí chemického průmyslu. Insekticid DDT zde byl zakázán v roce 1972, u nás k zákazu došlo hned o dva roky později. Přesto se ještě několik let používal například k hubení vší.

Vědci porovnávali vzorky krve 30 dětí a mladistvých ve věku od 3 do 21 let s čerstvě diagnostikovanou celiakií se vzorky zdravých účastníků studie. Výzkumníci zjistili, že děti s vysokou hladinou pesticidů a dalších chemických látek v krvi mají dvojnásobnou šanci, že se u nich celiakie projeví. Došli také k závěru, že riziko vzniku celiakie se u člověka po vystavení působení toxických látek liší podle pohlaví.

Dívky jsou vystaveny vyššímu vzniku celiakie v souvislosti s nepřilnavými chemikáliemi, jako je teflon - riziko vzniku celiakie u nich zvyšuje až 8 krát. Chlapci, kteří měli v krvi zvýšenou koncentraci látek zpomalující hoření, podstupují dvojnásobně vyšší riziko vzniku nemoci.

Výsledky tohoto výzkumu podle gastroenterologa Jeremiaha Levina přispějí k odborné debatě o možné souvislosti mezi chemickými látkami a dalšími autoimunitními onemocněními. Všechny zmíněné chemikálie totiž u lidí narušují rovnováhu hormonů, které jsou klíčové pro správný pohlavní vývoj a dobrou imunitu.

autoři: Martina Rasch , mrk

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.