Chlumec nad Cidlinou zřídil kvůli obnově čapího hnízda odbornou komisi v hodně neobvyklém složení

31. říjen 2021 08:32

Zhruba čtyřicet let staré čapí hnízdo v Chlumci nad Cidlinou, které shořelo při nedávném požáru, nechá město vybudovat znovu. Projekt za 120 tisíc korun není pro radnici úplně klíčový, přesto kvůli němu zřídila odbornou komisi. Vedle zástupců města nebo místních obyvatel v ní jsou i děti z místní základní školy. 

Čtěte také

Sofie, Natálie, Ema, Veronika, Honza, Nikol a Matěj. Odborná komise má poněkud neobvyklé složení. Podstatnou část z ní tvoří členové školního parlamentu.

A hned na začátku schůzky v ředitelně místní školy od starosty Miroslava Uchytila z KDU-ČSL dozvídají zprávu.
„Máme laskavé svolení majitelů pozemku i komína, což je velice důležité, abychom vůbec rekonstrukci čapího hnízda mohli provést."

„To je pro nás úplně nová informace, na kterou jsme čekali. Takže vše budeme moci uskutečnit tak, jak jsme si to rozplánovali," navazuje na starostu ředitelka školy Jana Bernartová.
„Teď bych dala slovo i našim dětem. Jsou tady za školní parlament a v jednotlivých třídách a skupinách děti pracují na tom, aby se zapojily. Každý asi za svoji třídu či skupinu řekne co a jak a v čem by se chtěly realizovat a prezentovat."

Čtěte také

„V hodinách výtvarné výchovy kreslíme obrázky čápů. Potom vybereme ty nejlepší a ty dáme například do školních kalendářů, které se budou prodávat na trzích."

„Sedmé ročníky budou péct cukroví s motivem čápa, které se potom bude prodávat na adventních trzích a výdělek půjde do fondu."

„Pokud by se všechno podařilo, tak by se také mohly začít tisknout trička s motivem čápa."

„Chtěly jsme, aby se tyto ověřené informace dostaly mezi co nejvíc lidé, aby se vybralo co nejvíce peněz. Tak jsme napsaly článek do našich školních novin a také jsme to uvedly na školní web."

Čtěte také

Nové čapí hnízdo bude stát kolem 120 tisíc korun. To samozřejmě není částka, kterou by radnice nebyla schopna zaplatit. Samotný vznik odborné komise má ale ještě jeden podtext.

„Jsem rád, že jste se staly oficiálně členy tohoto týmu. My tomu na radnici říkáme, že zřídíme odbornou komisi. A vy, zástupci školního parlamentu, jste členy této komise. Čímž se začínáte podílet na něčem naprosto oficiálním. Někdy se tomu také říká věci veřejné. Tedy třeba z vás jednou i díky tomuto impulsu vyrostou zajímaví zastupitelé nebo radní. Prostě lidé, kteří budou pro město i nadále dělat něco užitečného. A to je taky dobře," uzavírá starosta Miroslav Uchytil.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související