Chtěl Rychetský něco naznačit?

25. červen 2009

"Stav v celé oblasti státního zastupitelství a v rezortu justice je zcela alarmující," - to je věta, jíž bychom čekali od komentátorů, snad některých lidí z justiční sféry anebo od opozičního politika. I když po ustavení přechodní vlády vlastně žádná opozice není. Jenomže autorem výroku v rozhovoru pro deník Právo, publikovaném tento týden, je ale osoba nečekaná: předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Reagoval tak nepřímo na fakt, že ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová prostřednictvím vrchního žalobce Vlastimila Rampuly, vrací do pozice šéfa ústeckého krajského zastupitelství Jiřího Křivance. Toho, jak známo odvolal letos předchůdce Kovářové Jiří Pospíšil proto, že Křivanec zase naopak předtím zbavil funkce šéfa libereckých státních zástupců Adama Bašného. Křivanec sice snad měl vůči Bašnému nějaké formální profesní výtky, na veřejnost kupodivu nepronikly, především však řekl, že Bašný neměl kritizovat zásahy státních zástupců do průběhu kauzy Jiřího Čunka. Ministr Pospíšil, podporován mimo jiné Unii státních zástupců chtěl po Křivancovi Bašného návrat, to ale Křivanec odmítl i za cenu, že ztratí svůj post sám. Jak vidno, ne nadlouho.

Připomeňme, že zájem na zmrazení Čunkova korupčního případu měl ex-premiér Topolánek. Vyšetřování mířilo k žalobě, premiér by musel Čunka odvolat a to odmítala strana lidová, hrozící, když ne přímo odchodem z koalice, pak aspoň nepodporou balíku reformních zákonů. Když pak do Čunkova případy vstoupilo několik vysoko postavených lidí v justici a zasahovala do něho i Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, bylo těžké uvěřit, že to vše nemá politické pozadí, neslučitelné s justiční nezávislostí. Takový dojem se pak odrazil v kauze související, když se totiž několik justičních činitelů včetně Vesecké ohradilo proti výroku její předchůdkyně Marie Benešové, že šlo o konání "justiční mafie". Veřejností sledovaný soud - dokonce přímo, neboť soudce Cepl povolil přítomnost ČT 24, pak dal Benešové vlastně za pravdu. Ale v odvolacím řízení se případ zase vrátil zpět, přičemž byl - a to je neobvyklé - soudci odebrán. Na to si u Ústavního soudu stěžovala Benešová a dosáhla prozatím odložení vykonatelnosti tohoto rozhodnutí až do projednání celé stížnosti. Pokud by se ústavní soudci přiklonili k Ceplově vidění, pak by zřejmě celá věc nabrala obrátky. Na verdikt ale zřejmě bude třeba ještě nějaký čas počkat.

Bez ohledu na to je nynější Rychetského vyjádření pozoruhodné, neboť jej doprovodil slovy, že podle jeho názoru by ministryně Kovářová měla Veseckou vyměnit a odvolán by měl být také vrchní žalobce Vlastimil Rampula a že Vesecká neutěšenou situaci mezi státními zástupci neřeší. Ta samozřejmě vše ihned odmítla a Rychetskému se podivila, to je čistě standardní postup.

Někomu by se ovšem mohlo zdát, že Rychetský, někdejší senátor ale i ministr za sociální demokracii stojí stále jaksi přirozeně na straně Benešové kvůli jejímu spojení s ČSSD. Ale co když předseda Ústavního soudu pouze ventiluje, jak to on sám skutečně vidí? Ostatně se v tom shoduje s leckým, například i s Otakarem Motejlem, který požívá mezi mnoha lidmi v justici určitě značného respektu.

A pokud jde o ČSSD - Jiří Paroubek opakovaně vyhlašoval, že s koncem Topolánkovy vlády nastane i pád Vesecké a náprava poměrů. Jenomže nakonec při dohadování o vládě expertů zřejmě došlo k dohodě, podle níž se do voleb nic dít nebude. A tak odvolání Nejvyšší státní zástupkyně, v jedné chvíli už asi na spadnutí, není teď vůbec aktuální. Resortní ministryně ji považuje za zdatnou profesionálku. O tom se ale nikdo nepře. Řeč je přece o něčem jiném. A tak je vlastně dost napínavé, co do diskuse vnese senát ústavního soudu. Přičemž domnívat se, že snad Rychetský už cosi naznačil, by přinejmenším zavánělo spekulací.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio