Chystaný izraelsko-palestinský summit

4. únor 2005

Poté, co nový předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás mimo jiné rozmístil tisíce palestinských policistů v pásmu Gazy, poklesly násilnosti o celých 75%, a tak izraelská vláda obnovila kontakty s palestinskou samosprávou a začala připravovat schůzku premiéra Ariela Šarona s Abbásem. Do toho vstoupil egyptský prezident Husní Mubarak s nabídkou, aby se summit konal v Šarm aš-Šajchu, a pozval na něj i jordánského krále Abdulláha. V neděli také na Blízký východ přijede nová americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová, která se na oddělených schůzkách sejde s Abbásem i Šaronem.

Obě strany nyní horečně jednají o gestech dobré vůle, které na summitu v Egyptě slavnostně oznámí. Izrael už otevřel hraniční přechod Rafáh v pásmu Gazy a brzy otevře i Karni, uzavřený po sebevražedném atentátu před dvěma týdny. Chce také Palestincům předat správu nad pěti palestinskými městy na Západním břehu Jordánu - Ramalláhem, Tulkarmem, Jerichem, Kalkílijí a Betlémem. V podstatě už zastavil veškeré vojenské operace proti palestinským ozbrojencům, ale v Šarm aš-Šajchu to stvrdí oficiálním slibem. Nabídne také, že přestane pronásledovat nejhledanější teroristy, pokud se zavážou, že odevzdají zbraně, zdrží se útoků proti Izraeli a nevstoupí na jeho území. A po obtížném vláda nakonec rozhodla, že částečně přistoupí i na hlavní požadavek Palestinců, kterým je propuštění vězňů, a schválila prominutí trestu zhruba devíti stovkám těch, kteří se nedopustili vraždy izraelského občana.

To se však nelíbí palestinské samosprávě. Její představitelé tvrdí, že prostí Palestinci budou propuštění méně významných vězňů považovat za projev nedostatečné síly Mahmúda Abbáse a že mu takový ústupek Izraele spíše uškodí, než prospěje. Palestinci požadují i osvobození vrahů; zatím třeba alespoň těch, kteří byli uvězněni už před podpisem dohod z norského Osla. Za to chce Abbás v Šarm aš-Šajchu oznámit přijetí dohody o příměří s teroristy, na kterou by měl přistoupit i Izrael. Zatím totiž panuje jen neoficiální klid zbraní.

I když na obou stranách panuje poměrně optimistická nálada, a dokonce i šéfové izraelských zpravodajských služeb podporují ústupky v bezpečnostní oblasti, zároveň varují, že klid zbraní je velmi křehký, ba dokonce iluzorní, a může se kdykoli zhroutit. Zdůrazňují, že není výsledkem rozmístění palestinských policistů v pásmu Gazy, ale taktického rozhodnutí teroristické organizace Hamas. Od začátku týdne, kdy se objevily zprávy o plánovaném příměří, se opět začaly vyskytovat sporadické útoky, a izraelští vojáci na Západním břehu dokonce zadrželi 16letého palestinského chlapce s výbušninou na těle směřujícího do Izraele. I když počet útoků poklesl, terorismus nezmizel, varují zpravodajské služby a dodávají, že teroristé jako vždy využívají klidu zbraní k přezbrojení, změně taktiky a zdokonalení strategie. Vůdci hlavních teroristických organizací navíc příměří podmiňují požadavky, které Izrael splní jen stěží - například propuštěním úplně všech více než osmi a půl tisíce palestinských vězňů.

Obě strany jsou v nelehké situaci. Mahmúd Abbás potřebuje od židovského státu změny, které viditelně zlepší život obyčejných Palestinců, ale není v jeho silách za ně nabídnout faktické odzbrojení a zrušení teroristických organizací. Dobře ví, že takový boj by prohrál, a snaží se proto teroristické skupiny ke složení zbraní přesvědčit přísliby podílu na moci. Izraelský kabinet si je zase vědom, že veřejnost touží po klidu a míru, ale nehodlá slevit z nároků na bezpečnost. Premiéru Šaronovi je jasné, že i když Abbás podnikl řadu cenných opatření, sionista se z něj ještě pořád nestal, jak se vyjádřil deník Haarec; a navíc není ani zdaleka jisté, zda se Abbásovi podaří své záměry realizovat. Dilematu však čelí i Hamas. Situace na palestinské politické scéně se změnila, intifádu už nepodporuje Jásir Arafat a prostí Palestinci mají bojů dost. Minulý týden proběhla druhá část komunálních voleb v pásmu Gazy, ve kterých Hamas překvapivě porazil vládní Fatah a obsadil 75 ze 118 křesel na radnicích. Hamas chce mít legitimní moc a tu může získat v dalších komunálních a v červnu i parlamentních volbách. Když udělá chybný krok, může ztratit pozici, kterou už má a v budoucnu může ještě posílit.

Když bude Izrael příliš vstřícný, může na to tvrdě doplatit, stejně jako po dohodách z norského Osla, které vedly jen rozmachu teroristických organizací. Když ale dost vstřícný nebude, stane se terčem ostré mezinárodní kritiky pro údajný nedostatek dobré vůle a maření mírového procesu. Bude tedy muset riskovat, a pokud násilnosti vinou palestinských teroristů znovu propuknou, alespoň jej mezinárodní společenství neobviní z nedostatku vstřícnosti. Úterní setkání v Egyptě bude jakýsi remake summitu z jordánské Akaby v červnu 2003, který tak slibně začal a tak neslavně skončil. Dnešní situace je však díky smrti Jásira Arafata mnohem slibnější a naděje na historický průlom v izraelsko-palestinském konfliktu ještě stále trvá.

Spustit audio