Čína je pobouřená setkáním Sarkozyho s dalajlamou

7. prosinec 2008

Čínu pobouřilo setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Peking považuje schůzku za vměšování do vnitřních záležitostí země i chybu poškozující vzájemné vztahy. Francouzské úřady však zatím nezaznamenaly žádné projevy otevřeného nepřátelství.

Francie svými chybnými kroky hrubě zasahuje do vnitřních záležitostí Číny a zraňuje národní cítění čínského lidu, prohlásil náměstek čínského ministra zahraničí Che Ja-fej. Schůzku prezidenta a dalajlámy odsoudila i čínská média, podle kterých setkání blokuje dialog mezi Evropskou unií a Čínou.

Sarkozy se s dalajlámou sešel v Gdaňsku, kde se oba účastnili oslav 25. výročí udělení Nobelovy ceny míru bývalému polskému prezidentovi Lechovi Walesovi. Peking se k cestě dalajlámy po Evropě vyjádřil v uplynulých dnech už několikrát, oficiálně proti přijímání dalajlámy evropskými politiky protestoval i čínský parlament.

Peking uznává jako nejvyššího tibetského duchovního 11. pančenlámu, syna komunistických funkcionářů, kterého sám vybral. Pančenláma také tento víkend při návštěvě provincie Chu-nan vyzval k národní jednotě a uctil bývalého vůdce Mao Tse-tunga, který Tibet na začátku 50. let minulého století vojensky obsadil.

Francie zatím odvetná opatření Číny kvůli setkání Sarkozyho s dalajlamou nezaznamenala

Podle francouzského ministerstva zahraničí je kolem zastupitelského úřadu Francie v Pekingu zatím klid. Žádné nepokoje nebyly rovněž zaznamenány u francouzského obchodního řetězce Carrefour. Především proto, že v neděli bývají tyto obchody v Číně zavřené.

Čínské ministerstvo zahraničí zaslalo francouzským úřadům oficiální protest s tím, že setkání prezidenta Sarkozyho s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou, před kterým Čína opakovaně varovala, může výrazně poškodit francouzsko-čínské vztahy. Prezident Sarkozy navíc prohlásil, že sdílí obavy dalajlámy o situaci v Tibetu.

Francie udržuje rozsáhlé hospodářské kontakty s Čínou. Francouzští činitelé zastávají názor, že není v zájmu Číny je přerušit. Navíc Francie, jako země předsedající Evropské unii, cítí povinnost na situaci v Tibetu stále upozorňovat.

Spustit audio
autoři: mir , jšm , kbr , Miroslav Panuška