Čína si kvůli Rusku nebude chtít pálit prsty, zachová se jako chytrá horákyně, odhaduje analytička Karásková

24. únor 2022

Západ ostře odsoudil kroky režimu prezidenta Vladimira Putina a hrozí tvrdou odpovědí. „Pokud by do situace spojenci zasáhli vojensky, tak bychom viděli třetí světovou válku. A myslím, že to nikdo úplně nechce,“ říká Ivana Karásková, analytička Asociace pro mezinárodní otázky a pedagožka na Katedře mezinárodních vztahů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Jakou roli v konfliktu podle ní sehraje další velký hráč na mezinárodní scéně – komunistická Čína?

„Čína bude hrát roli třetího – úplně Rusko neodsoudí, ale současně si nebude chtít kvůli Rusku pálit prsty,“ myslí si Ivana Karásková.

„Viděli jsme to třeba v uniklých pokynech cenzorů, které říkaly čínským médiím, jak mají informovat o ukrajinském konfliktu – že se mají rozhodně zdržet toho, aby kritizovala Rusko, a rozhodně se zdržet i toho, aby nějakým způsobem podporovala Západ.“

Pokud jde o ekonomické sankce vůči Rusku, zachová se Čína pravděpodobně jako po ruské anexi Krymu v roce 2014. Tehdy některé sankce dodržovala, ale na druhou stranu zase pomáhala Rusku tím, že mu čínské banky masivně půjčovaly, připomíná analytička.

Ani invaze, ani agrese, ale speciální operace

Zatím nejrazantnější vyjádření čínského režimu přišlo od tiskové mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí, která je známá svým „nediplomatickým“ přístupem.

„Hovořila o tom, že co asi tak NATO čekalo, když se v pěti vlnách rozšířilo směrem k Rusku. Rusko bylo podle ní vlastně k takovému postoji dotlačeno,“ popisuje Karásková.

„Jinak ale čínská média důsledně informují vlastně jen o probíhajících bojích, ale neříkají jim invaze ani agrese. Říkají tomu slovníkem Vladimira Putina ‚speciální operace‘.“

Podle Karáskové se i v Radě bezpečnosti OSN zachová Čína tak, aby nikoho nepopudila: „Jako chytrá horákyně, podobně jako tomu bylo po anexi Krymu. Zdrží se hlasování. A nechají na Rusku, aby rezoluci smetlo pod stůl.“

Poslechněte si rozhovor s Ivanou Karáskovou i další postřehy k dění na Ukrajině. Speciál můžete poslouchat i živě.

autoři: Jan Pokorný , and
Spustit audio