Císař Josef, železnice a studenti z Prahy

13. prosinec 2007

Pro předposlední letošní Rozhlasové hry živě jsme využili nabídky Dětské opery Praha a sešli jsme se v prostorách Divadla Talent - Illusion na Vinohradech. Na poslech hry "Císař Josef a dcera přednosty stanice" autora Fritze von Herzmanovski-Orlando jsme pozvali studenty Akademického gymnázia ve Štěpánské ulici a studenty Gymnázia Jiřího Gutha-Jarkovského z Truhlářské ulice v Praze 1.

Rakouský expresionista a výstřední humorista Fritz von Herzmanovski - Orlando umístil děj hry do prostředí staré habsburské monarchie. Setkáme se s císařem Josefem II., dcerou přednosty stanice Inocencií i jejím snoubencem. Co na tom, že se celý děj odehrává na železniční stanici v době, kdy železnice ještě neexistovala? Vše je v závěru velmi originálně vysvětleno. Ve hře zazní nejrůznější nářečí, je bohatě proložena hudbou a zpěvem nejrůznějších žánrů - od alpského folklóru přes singspiel, operu a operetu, árie, ansámbly, sbory i kabaretními kuplety. Hru pro rozhlas přeložil Ludvík Kundera, v hlavních rolích se představili Bára Hrzánová, Josef Somr a Jiří Lábus. To vše v režii Vlada Ruska.

Po poslechu hry následovala prezentace režisérů ozvučení pořadu - studenti se seznámili s tím, jaké druhy zvukových a hudebních předělů se používají, jak se vyrábí nejrůznější zvuky či jak se dá využít nahrávky kvokání slepice k vytvoření dokonalé iluze dravé saně.
V rámci této prezentace jsme slyšeli i krátkou povídku o dívce, která přijela do Prahy a jejích zážitcích. S tím souvisí naše soutěžní otázka pro návštěvníky Rozhlasových her živě.
Jak se tato dívka jmenovala?
Na odpovědi čekáme na e-mailu hryzive@rozhlas.cz do Vánoc. Hrajeme o MP3 přehrávač.

Spustit audio