Co patří mladým?

15. srpen 2001

Kdo ví, proč se říká, že mladým patří budoucnost. Dvacet jihokorejských mladíků, kteří si v pondělí v Soulu řezačkami slámy ukrajovali prsty, tak činilo proto, aby jim patřila minulost. Mrzačením protestovali proti formulacím japonské učebnice, která údajně překrucuje historické skutečnosti z druhé světové války. Jihokorejské učebnice zřejmě stejnou historii líčí jinak a mladí Korejci, kteří neměli šanci trpět japonským příkořím, dospěli na základě studia k rozhodnutí vlastenecky si ublížit alespoň sami.

Originální protest přišli zaznamenat novináři, kteří se soustředili na to, zda bude stříkat krev. K tomu nedošlo, protože si rány okamžitě zaškrtili. Zvědaví novináři ovšem pozorně sledovali, jak se mladí tváří a v reportážích uvedli, že se tito neubránili bolestným grimasám. Své prsty posílají japonské ambasádě se vzkazem pro japonského premiéra. Neomluví-li se, prý si příště udělají něco horšího.

Mladí Palestinci, kteří kameny a zápalnými lahvemi útočí na izraelské vojáky, mají také jiné učebnice než Izraelci. Z tohoto kouta světa včera přišla informace, že palestinské noviny obvinily Izraelce z ďábelské lsti: proti vesměs pubertálním mladíkům prý je poslána vojačka, která se svléká a pak využije momentu překvapení a z ukryté zbraně na ně střílí ostrými náboji. Agentura AFP si neodpustila poznámku, že palestinský list přinesl tuto informaci na první straně bez doprovodných fotografií. Doufejme, že palestinské novináře nenapadne psát o těch Korejcích.

Vlastenectví umí být v podání mladých velice vypjaté. Vášeň pro minulost je dokonce může připravit o budoucnost. Ta si ty zmrzačené vlastence samozřejmě nakonec najde, ale už jim nepatří.

Spustit audio