Co se starými hangáry po vzducholodích? V Rize z nich udělali největší tržiště v Evropě

Mohlo by se zdát, že doba supermarketů tradičním tržištím příliš nepřeje. V lotyšské Rize je ale místo, které dokazuje opak. Centrální tržiště za velkým viaduktem se nedávno dočkalo renovace. Haly přestavěné ze starých německých hangárů na údržbu zeppelinů dnes nabízejí přes tři tisíce prodejních míst zasazených do unikátních prostor s neoklasicistními a secesními prvky.

„To je uzený úhoř, veliká delikatesa. A tady to je uzený losos. Tady máme uzeného sumce a rybí filet, který byl při uzení potíraný máslem. Tady máme sledě, mořské okouny, chapadla chobotnic, olihně,“ ukazuje paní Lena na Centrálním tržišti v Rize.

Kromě čerstvých, uzených, sušených a nakládaných ryb prodává taky rybí saláty – makrelu s česnekem, makrelu se sýrem a zeleninou, s cibulí a zeleninou nebo majonézový salát s tuňákem.

Své zboží má paní Lena vyrovnané v novém čistém chladicím boxu

Své zboží má paní Lena vyrovnané v novém čistém chladicím boxu. „Z našich lotyšských vod tady toho mnoho není – jen úhoř. Losos je z Norska, tady máme rybky ze Španělska, tady z Norska. S sumec je z Afriky, a sledi jsou naši – z Baltiku. Celá tahle strana je z Baltského moře,“ dodává.

Dřív hangáry, dnes UNESCO

Centrální tržiště na břehu řeky Daugava v Rize je největší v Evropě. Přitom původně nesloužilo prodejcům a zákazníkům. Po dostavení ve 20. letech minulého století byly haly určené pro vzducholodě německé armády. Po lotyšské válce za nezávislost se staly součástí velké tržnice a od roku 1998 patří na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Hlavní objekt je rozdělený do čtyř hal. Ta nejvzdálenější od historického centra města patří prodejcům ryb a mořských plodů, ale taky ovoce a zeleniny. Že tu prodávají ryby, je i poměrně dost cítit. Ale není to nepříjemný pach, spíš je tu cítit udírna nebo pečené ryby. Navíc to všechno vypadá opravdu dobře, čerstvě – a všude je čisto.

Hlavní objekt tvoří čtyři hangáry na vzducholodě, ale k tomu patří i sklady a venkovní tržnice

Dobroty všeho druhu

Druhá hala by se dala rozdělit napůl. Pravá strana je plná kiosků s delikatesami a sladkostmi – čokoládou, pralinkami nebo kusy sušeného ovoce v různých sirupech a barveném karamelu. Prodávají tu taky sýry nebo uzeniny a vidím i domácí likéry.

„Prodávám domácí stáčený med, mám různé druhy – lipový, z lučních květů, lesní a pohankový,“ popisuje mi svoje zboží Artur. Jeho nejoblíbenější je pohankový med, který je prý opravdu lahodný a navíc velmi zdravý.

Artur prodává domácí med. Nejlepší je prý ten pohankový

V druhé polovině haly je food corner. Není to ovšem žádný malý koutek, ale veliký prostor obklopený desítkami malých bister a restaurací, které nabízejí ať už tradičnější kuchyni, jako třeba pelmeně, ruské palačinky nebo šašliky, tak i moderní streetfood včetně kebabu, ramen nebo pizzy.

„Děláme tu malé pizzy, palačinky, různé svačiny, prodáváme nápoje,“ představuje nabídku svého stánku Diana. „Všechno u nás chutná dobře, protože to připravujeme jako doma. Moc dobrý je i náš obložený chléb k pivu,“ doporučuje.

Něco do skříně nebo na památku

Mezi halami, které jsou velmi světlé, protože jsou osazené obrovskými zdobenými okny, jsou zastřešené průchody. Ty už jsou o něco tmavší a působí poměrně úzce, protože z obou stran je taky obklopují stánky a obchůdky. Tady prodávají kávu a oříšky, kožené peněženky. Je tu dokonce lékárna.

Polovina jedné z hal slouží jako food corner

Poslední hala je pak zřejmě nejtišší a taky nejméně vytížená – tedy aspoň teď, kolem poledne všedního dne. Sem míří ti, kdo si chtějí koupit levné oblečení, šperky z jantaru, keramické nádobí a sošky, ale taky suvenýry.

To nejhezčí, co si z největšího evropského tržiště můžete odnést, je ale zážitek z neopakovatelné atmosféry provoněné zbožím všeho druhu.

Spustit audio

Související