Co stojí za jmenováním Tvrdíka šéfem ČSA?

5. září 2003

Takzvané "uklízení" momentálně nečinných politiků na podstatné posty je praxe celosvětová a stále se vracející. Má jistě řadu příčin, takoví lidé mají většinou výborné kontakty jak s momentální vládnoucí garniturou, tak často i s opozicí, stejně jako s ekonomickými špičkami. Mnohdy také mohou vědět o věcech, na jejichž dalším utajování má leckdo zájem. Prostě důvodů, proč nenechat takovou postavu, jako je kupříkladu exministr obrany, příslovečně "ve vzduchu", ale naopak ji někam vhodně strategicky umístit, se prostě najde vždycky dost.

Podiv nad angažmá Jaroslava Tvrdíka v čele Českých aerolinií by se tady mohl zdát jaksi nadbytečný. Tentokrát to ovšem přece jen má poněkud jiné rozměry, než, řekněme, trafika v podobě křesla velvyslance v některé klíčové světové zemi. Dosavadní šéf aerolinií Kůla si podle všeho nevedl špatně. A i kdyby bylo dost důvodů k jeho výměně, pak by měl proběhnout řádný konkurs. Jde přece o velkopodnik se stání účastí.

Tvrdíka ovšem bylo možné dosadit na funkci i bez tenderu a tak se tedy také stalo. Spekuluje se veřejně, zda je autorem rošády především ministr vnitra, Stanislav Gross, který má s Tvrdíkem asi dost přátelské vztahy. A možná je k sobě poutají i jiné vazby. Gross je v natolik silném postavení ve vládě i ČSSD, že by mu dosazení vstřícného kolegy na podobné místo nemělo dělat potíže. Zvlášť když je vláda nyní v postavení, v jakém je a premiér Špidla bojuje o přežití koaličního kabinetu, takže si něco takového nechá líbit, i když se mu to třeba nezamlouvá, bohužel.

Jmenování nového šéfa ČSA podporoval údajně taky lidovec Miroslav Kalousek, který na Ministerstvu obrany dříve trávil několik let coby náměstek. A o jeho tehdejším působení kolují už léta dohady, v nichž se velmi často skloňuje slovo korupce. Mohl později Tvrdík nalézt stopy něčeho podobného? V médiích se také hovoří o tom, že exministra prosazoval i šéf největšího opozičního klubu ve Sněmovně, tedy ODS, Vlastimil Tlustý. Sociální demokrat Tvrdík ještě coby šéf resortu obrany působil dojmem, že by se v budoucnu s ODS dokázal velmi snadno domluvit. A Tlustý si zase rozumí rovněž s Kalouskem, jako by oba byli z podobného těsta.

Pokud bychom byli alespoň trochu paranoidní, tak by už nyní před námi vyvstával obrázek skupinky politiků, věkově nepříliš vzdálených a podobně pragmaticky, neřku-li hůře, smýšlejících. Zvlášť, když se nyní ukazuje, že Tvrdík vkráčel na lukrativní místo krátce předtím, než budou ČSA obnovovat a dokonce i rozšiřovat letový park. To znamená, že se v příštích měsících bude rozhodovat o nákupu letadel, hovoří se přitom až o částce 70 miliard korun. Při takových obchodech není ovšem k provizím daleko. A docela snadno by se mohly týkat širšího kroužku důležitých pánů. Skoro vše kolem jmenování šéfa ČSA působí tedy divně, a s tím těžko někdo něco nadělá.

Rozptýlit ono podezření může ovšem sám Tvrdík a zároveň tak napravit vlastní reputaci, ještě před, řekněme, půlrokem skoro skvělou, značně však pošramocenou rychlostí odchodu z ministerské funkce ve chvíli, kdy vláda sáhla k obecnému šetření. A to zvlášť v případě armády. Nad to Tvrdík odcházel nedůstojně, se všemi těmi ano, a pak zase ne, a znovu ano, kterým už se lidé otevřeně smáli. Pokud ale je opravdu dobrým manažerem, jakým se původně jevil, třeba povede aerolinie ještě úspěšněji, než jeho předchůdce. Možná se mu i podaří sjednat mír mezi vedením podniku a nespokojenými piloty, a neuteče opět poté, co leccos naslibuje a pak vidí, že to nelze splnit, jako se mu to stalo u armády. A navíc ještě bude postupovat v následném konkurenčním klání o zakázku na letadla transparentně i uvážlivě.

Pokud by se tak opravdu stalo, na dnešní chmurné pochyby rádi zapomeneme. O to pak stejně bude divnější, že Tvrdík klidně přijal současné angažmá bez tenderu, upečené kdesi v zákulisí, takže to přímo vyzývá k dohadům o bůhví jakých okolnostech.

Spustit audio