Čokoládový festival, den ptactva, zahájení hradní sezóny... Vyberte si z našich tipů

31. březen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Jazzklub na Střelnici v Českém Těšíně hostí koncert havířovské kapely Světlo, která hraje vlastní popové písně s českými texty. Začíná v 19 hodin.

Jezdecký klub Silesia Strahovice pořádá v Kulturním domě v Bolaticích Voltižní ples. Akce startuje ve 20 hodin.

V Ostravě na výstavišti Černá louka začíná třídenní Čokoládový festival.

Čokoládový festival

Základní umělecká škola Nový Jičín zve do místní knihovny na výstavu nazvanou Naším pohledem. Jde o práce žáků výtvarného oboru. Na stejném místě je k vidění taky výstava fotografií z několikaletého působení romského pěveckého a tanečního souboru Cikne Čhave a Veroniky Kačo z Nového Jičína.

Dům kultury města Ostravy zve na představení Vitka, hru o genialitě české skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové. Představí ji brněnské Divadlo Husa na provázku. Začíná se v 19 hodin.

Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku zve na speciální žertovné aprílové prohlídky do expozice Beskydy – příroda a lidé. Navštívit je můžete do 9. dubna.

Sezonu ve venkovním areálu zahajuje Archeopark v Chotěbuzi-Podoboře, jedna z nejvýznamnějších pravěkých a raně středověkých památek Těšínského Slezska. Přístupný je od 8 do 16 hodin.

Archeopark v Chotěbuzi

Koncert hardcorové kapely Insania mohou fanoušci navštívit v rožnovském klubu Vrátnice. Je součástí koncertního turné k čerstvému albu GRRRotesky. Hraje se od 20 hodin.

Do Rožnova pod Radhoštěm směřuje i další pozvánka, Galerie Na Radnici hostí výstavu fotografií Bedřicha Přikryla, rožnovského fotografa druhé poloviny minulého století. Je dokumentem doby, kterou má ještě starší generace v živé paměti. Mladším přiblíží město v nedávné minulosti. Vernisáž začíná v 16 hodin.

Sobota

Zoo Ostrava připomíná první duben jako Den ptactva a lidé s ptačím příjmením mají v sobotu zvýhodněné vstupné. Zoo připravila speciální ptačí program, začne třeba ornitologickou procházkou s ornitologem Otakarem Závalským. Sraz zájemců je v 10 hodin u výukového centra. Zoo láká taky na komentované prohlídky pěstebních skleníků.

Čtěte také

Klub důchodců Vřesina zve na 9. ročník Jarní výstavy. Přístupná je v Domě zahrádkářů Vřesina od 9 hodin po oba víkendové dny. Koupíte košíkářské výrobky, jarní vazby květin, velikonoční přání či rukodělné práce.

Na jarní úklid lesa Hubert můžete vyrazit v Hati na Hlučínsku, sraz je v 9 hodin před mysliveckou chatou v Hati.

Galerie Octopus v rýmařovském muzeu zve na vernisáž nové výtvarné výstavy s názvem Když si sochař hraje. Představí krnovského malíře, sochaře a grafika Pavla Charouska. Začíná v 16 hodin. Výstava bude k vidění do 27. dubna.

Trojhalí Karolina v Ostravě hostí jarní MINT Market, trh s autorským designem a módou. Akce je zdarma přístupná široké veřejnosti.

Velikonoční farmářské trhy můžete navštívit v Ludgeřovicích na Hlučínsku, od 8 do 14 hodin se konají v obecním domě. Součástí jsou rukodělné dílničky pro děti nebo malování kraslic.

Slavnostní otevření hradu čeká Hukvaldy, těšit se můžete na středověké souboje a rytířský turnaj. Veřejnosti se představí jedna z novinek letošní sezony, virtuální průvodce. A brány návštěvníkům otevírá i hrad Sovinec, který první slavnostní salvou zahájí sezonu. I ten nabízí program s mušketýry a šermíři. Láká taky na zpřístupnění zcela nových expozic.

Čtěte také

Od 9 do 17 hodin je o víkendech přístupný Archeopark v Chotěbuzi, v sobotu pro návštěvníky připravil program pojmenovaný Kouzlo příze. Zájemci si vyzkoušejí různé techniky spřádání příze nebo tkaní.

Jaro a Velikonoce, to je akce v Mostech u Jablunkova, na kterou vás pozveme do kulturního domu PZKO. Těšit se můžete na velikonoční dílny, kulturní vystoupení, kavárnu i venkovní program s koncertem kapely Liberda Gang.

Neděle

Obec Kunčice pod Ondřejníkem ožije vynášením Mařeny. Akce tradičně pořádaná na Smrtnou neděli začíná v 15:30 na parkovišti za školou. Po skončení průvodu mohou zájemci navštívit velikonoční dílnu v restauraci Na Huťařství. Vystoupí taky Cimbálová muzika Ondřejníček.

V Muzeu Beskyd můžete zhlédnout výstavu věnovanou Antonínu Kačmaříkovi. Umělec prezentuje svou půlstoletou tvorbu v širokém spektru činnosti, kdy doménou zůstává práce s materiálem a tématem láska k domovu a věcem kolem. K vidění je do 17. dubna.

Ostravu můžete poznat na dvou nedělních tematických komentovaných vycházkách. Ostravské pěšiny zvou v 10 hodin na premiérový okruh pojmenovaný Církevní památky Moravské Ostravy a v 15 hodin do Bělského lesa.

Čtvrtý ročník hudební Hněvošické benefice odstartuje v 16 hodin v obecním sále v Hněvošicích. Akci organizuje prajzský písničkář a bluesman Luboš Bužma Khýr. Výtěžek poputuje na humanitární pomoc ukrajinskému civilnímu obyvatelstvu.

Bluesový písničkář Lubomír Bužma Khýr
Spustit audio