Comeback Helmuta Kohla

19. duben 2005

Kancléř sjednotitel Hemut Kohl, který v sobotu oslavil pětasemdesáté narozeniny, přes velké problémy, které měl kvůli nelegálnímu financování své strany CDU, zažívá na stará kolena příjemný comeback. Jeho kult nepodporují jen staří příznivci, kteří vzpomínají na dobré a klidné časy, ale i mládež, která jeho narozeniny minulý týden oslavila transparenty s nápisy: Díky za Evropu, Díky za sjednocení.

"Kohl je pro nás hrdina," říká Philipp Missfelder, předseda Mladých unionistů. Začalo to již v říjnu minulého roku, kdy ho mladí unionisté při oslavách Dne Německa oslavovali jako kdyby právě přivedl pravici k moci. Tehdejší delegáti říkali: "Naším idolem je Helmut Kohl." Když Kohl byl u moci, byli dnešní jeho mladí příznivci ještě děti, ale nejspíš si moc dobře pamatují, že tehdy se všem dařilo dobře, skoro nikdo neměl strach o budoucnost ani o práci a když si večer rodiče pustili zprávy, dívali se na Kohla. Toto je citát z nejnovějšího německého bestselleru Golfová generace. Když ho tito mladíci poznali blíže, nebyl už ničím, neohrožoval jejich kariéru a nemohl jim stát v cestě. Byl pro ně historickou figurou a spojují si s ním všechny události, které mají spojené se svým šťastným dětstvím, tedy sjednocenou Evropu, euro, s kterým mohou bez problémů cestovat po skoro celém kontinentě a hlavně sjednocení Německa. Předseda Mladých unionistů řekl redaktorům zpravodajského časopisu Der Spiegel, že si Kohla spojuje s pádem berlínské zdi a od té doby je jeho velkým příznivcem. Říká: "Kohl je pro mě něco jako zakladatel tohoto státu."

Novináři se sice podivují nad tím, že financování strany CDU s pomocí černých peněz od podnikatelů jim na Kohlovi nevadí, ale vysvětlují si to tím, že pro ně Helmut Kohl už nepředstavuje ani reálného politika, ale spíše žijící mýtus. Proti mýtu je každé selhání slabé a nemůže poškodit jeho obraz. Mýtus propůjčuje politikům auru jakou mají popoví zpěváci v době největší slávy, a proto klidně novinářům Der Spiegelu řekli: "Mému kancléři tleskám tak dlouho, až mám krvavé ruce. Takový, jaký byl on, už nikdy nikdo nebude."

Devatenáctiletá Karolina Swiderski říká: "Pro nás je důležitý mít nějaký vzor a Kohl byl příkladným křesťanem, pro něj byla víra vždy důležitým zdrojem síly."

Politologové příklon ke Kohlovi jako k symbolu vysvětlují i jako reakci na současnou vládnoucí rudozelenou koalici. Její politici totiž pro mladé lidi představují už i svým životem - Fischer i Schröder mají za sebou čtyři manželství - nepořádek a nejistotu. Mladá generace má naopak potřebu pořádku a pevných vztahů. Vzpomínka na Kohla je pro tuto generaci i vzpomínkou na sjednocení a klidnou moc. Současná představitelka a předsedkyně CDU Angela Merkelová na ně nepůsobí dost přesvědčivým dojmem.

Třícetiletý Peter Tauber říká: "Kohl uměl situaci sice vyostřit, ale uměl se také současně přesně vymezit vůči opozici, a to je to, co mladé generaci v dnešní politice chybí."

Politika podle pana Taubera by neměla být jen byznys, ale v politice by mělo jít i o osobní vztahy, přátelství a měla by mít jasný koncept jako za Kohla. Der Spiegel píše že Angela Merkelová je vůči požadavkům mladých unionistů skeptická a bohužel jim nerozumí. Mladí unionisté jsou ale vychovaní a říkají: Příklonem k Helmutu Kohlovi můžeme Angele Merkelové jasně ukázat, co si o ní myslíme, aniž ji přímo napadneme.

Spustit audio