Coufal: O týrání synů jsem neměl vůbec ponětí

24. červen 2008

Až do konce týdne bude brněnský krajský soud vyslýchat svědky v takzvané kuřimské kauze a také znalce - těch je předvoláno sedm, svědků přes půl stovky. Dnes před soudem vypovídal soukromý detektiv Josef Kolínský i otec týraných chlapců Radek Coufal. Ten uvedl, že o týrání Ondřeje a Jakuba neměl vůbec ponětí.

Podle Radka Coufala byli hoši v pořádku a neměli žádné výchovné problémy. Coufal se po vzájemných neshodách rozvedl s manželkou na jaře 2006. Od té doby viděl své syny méně často. Kláru Mauerovou popisuje z dob manželství jako výbornou matku, která žádné extrémní tresty při výchově svých dětí nepoužívala.

Soukromý detektiv Josef Kolínský se s Barborou Škrlovou - alias Aničkou - sešel ve Švédsku. Uvěřil prý tomu, že jde o patnáctileté děvče, které je velmi závislé na otci. Podle něj byla zmanipulována. Detektiv také uvedl, že Jan Škrla a Jan Turek se mu prý před časem přiznali k týrání Ondřeje a Jakuba v létě 2006. Mělo k tomu dojít na žádost jejich matky Kláry Mauerové.

Kolínský několik měsíců Škrlovi a Turkovi poskytoval právní pomoc. Ze všeho podle vlastních slov vycouval po zjištění, že jde o skupinu neobvykle fanatických lidí, kteří jsou schopni udělat cokoli.

Případ krutého týrání Ondřeje a Jakuba vzbudil i zájem odborné veřejnosti. Jak napříště zabránit podobným případům? Ministerstvo práce a sociálních věcí vidí jedno z řešení v důsledné mezirezortní spolupráci mezi zainteresovanými úřady - zejména resortem spravedlnosti a vnitra. Radiožurnálu to potvrdila Klára Laurenčíková z oddělení sociálně právní ochrany dětí ministerstva:

"Ministerstvo práce a sociálních věcí v této chvíli ustanovuje meziresortní koordinační orgán plus expertní panel. Zástupci těchto resortů spolu s veřejným ochráncem práv, s paní pani ministryní pro lidská práva a se Svazem měst a obcí budou do konce roku pracovat na vytvoření určité koncepce transformace systému péče o ohrožené děti."

Spustit audio